Hopp til innhold

Uventet funn av rosa stein får hobbygeologer til å juble

Store mengder av den sjeldne steinen thulitt dukket plutselig opp under veiarbeid mellom Snillfjord og Hitra i Trøndelag. Det får hobbygeologer til å fryde seg stort.

Thulitt i Snillfjord

STOR OVERRASKELSE: Store mengder av mineralet thulitt har dukket opp under veibygging i Snillfjord i Trøndelag. Overraskelsen var stor både for entreprenøren og Statens vegvesen.

Foto: Markus Lindholm

– Dette er virkelig et eksempel på en av naturens vakre skatter, sier Markus Lindholm.

Han er en av dem som har vært i Snillfjord og hentet med seg flere kilo stein heim i baksetet på bilen. På Facebook-siden sin beskriver Lindholm det hele slik:

«Jeg brant opp hele årskvoten min på CO₂ og kom beruset hjem med noen hundre kilo forsteinet jordbæris i baksetet! Drømte rosa i hele natt. En annerledes naturopplevelse.»

Thulitt i Snillfjord

NASJONALSTEIN: Thulitt er uoffisielt kåret som Norges nasjonalstein. Denne er en av de mange som dukket opp da de siste femti meterne av Mjønestunnelen ble sprengt.

Foto: Markus Lindholm

For thulitt er et mineral som ser helt rosa ut. Og overraskelsen var stor også for anleggsarbeiderne som sprengte fram det hele.

– Vi hadde ikke hørt at det var thulitt i området før vi sprengte. Men i ettertid har det kommet fram at det fins thulitt på andre siden av fjorden her like ved. Så da er det nok en åre som går her, sier byggeleder i Statens vegvesen, Jostein Karlsen.

Mjønestunnelen ferdig spreng - og siste etappe var gjennom thulitt

IKKE DIREKTE VANLIG: Representanter fra entreprenøren Metrostav/Bertelsen & Garpestad og byggherren Statens vegvesen fikk en overraskelse da de siste femti meterne av tunnelen besto av rosa thulitt. Det er ikke dagligdags at man har en rosa tunnelåpning.

Foto: Statens vegvesen

Sprengte fram en rosa tunnelåpning

Thulitt er uoffisielt kåret til Norges nasjonalstein, og de mest kjente forekomstene fra før er i Lom i Oppland og Leksvik i Trøndelag.

Thulitten kom fram i dagen da de siste femti meterne av Mjønestunnelen skulle sprenges ut til ny fylkesvei 714 mellom Snillfjord og Hitra – det som også blir kalt «laksevegen».

Salven ble fyrt av i sommer, og etter den tid har hobbygeologer og andre interesserte i en jevn strøm vært innom og plukket med seg steiner.

– Vi har hatt en del folk som har vært her og tatt med seg stein. Den ser jo veldig spesiell ut i fargen, sier Karlsen i Statens vegvesen.

Mjønestunnelen, Snillfjord

ROSA OG GRÅTT: 770 meter tunnel bygges på ny vei mellom Orkanger og Hitra i Trøndelag. Det er ikke noe problem å se hvordan thulitten skiller seg fra bergartene rundt.

Foto: Statens Vegvesen

Vil bli brukt til fyllmasse

Åren er inne i selve tunnelen og der inne er den dekket med sprøytebetong. Noe vises i selve påhugget og forskjæringen til tunnelen. Statens vegvesen mener forekomsten i seg selv ikke er særlig stor.

Så langt ser det ikke ut til at steinen skal bli brukt til annet enn fyllmasse.

– Vi kommer til å bruke steinen som masse i veifyllinger. Den er litt mer sprø enn vanlig stein, så den egner seg ikke så godt til de øverste lagene i veioppbygginga, sier Karlsen.

Lindholm mener thulitten er alt for vakker og sjelden til å havne i en veifylling.

– Ja, dette sier noe om vernet av våre nasjonalskatter av bergarter. Det var noen store, virkelig flotte steiner der, som burde fått hedersplass foran for eksempel rådhuset i Snillfjord, sier Lindholm.

Thulitt i Snillfjord

KAN BLI TIL SMYKKER: Thulitt er egnet som smykkestein.

Foto: Markus Lindholm

Sender steiner til Østerrike

Thulitt er fint egnet som smykkestein, og litt av det som har kommet fram i dagen i Snillfjord vil bli å se i Østerrike.

– Vi har fått en henvendelse fra Østerrike. De vil hente noen sekker med stein og lage smykker av thulitten, sier Karlsen.

Etter en hel rekke telefoner siste døgn ber Statens vegvesen interesserte om å vente til våren med å ta kontakt.

– Vi kan ikke ha folk i anleggsområdet her nå. Det vil forstyrre arbeidet som pågår, og det handler også om sikkerhet for både de som henter stein og de som jobber her til daglig, sier byggeleder i Statens vegvesen, Hlynur Gudmundsson.

Statens vegvesen vil arrangere en åpen dag til våren. Dette blir annonsert via hjemmesidene deres.

Thulitt i Snillfjord

FYLLMASSE: Meter etter meter med thulitt. Nå ender steinene opp som vanlig fyllmasse.

Foto: Markus Lindholm