Hopp til innhold

Stenger dørene på Otterøya

Namsos-politikerne valgte torsdag å legge ned Otterøy bo- og velferdssenter i løpet av neste år for å spare 5,3 millioner kroner. På Otterøya er mange svært skuffet.

Otterøy bo- og velferdssenter

I løpet av 2015 blir dørene stengt ved Otterøy bo- og velferdssenter etter vedtaket i Namsos kommunestyre torsdag.

Foto: Espen Sandmo/NRK

Bygdefolket samlet inn 620 underskrifter blant øyas drøyt 800 innbyggere før møtet i kommunestyret, men til ingen nytte, skriver Namdalsavisa.

– Vi er skuffet

– Det er klart vi er skuffet, og ikke minst over den raske prosessen. Vi ble kjent med forslaget først i november, og i går ble eldresenteret altså bestemt lagt ned, sier en av aktivistene, Siri Andreassen Devik til NRK.

Otterøy bo- og velferdssenter har i dag 13 beboere og rundt 15 ansatte. Namsos kommune er i økonomisk trøbbel, og må spare over 30 millioner kroner. Fem av dem kommer når eldresenteret på Otterøya stenges i 2015.

– Vi fikk støtte fra SV, og noen andre enkeltrepresentanter. Ellers var det lite engasjement for vår sak blant politikerne. Mange av dem møtte jo ikke engang opp til årets kanskje viktigste kommunestyremøte, sier en noe oppgitt Siri Andreassen Devik.

– Tydelig preget

Hun forteller at det var en merkelig stemning blant ansatte og beboere på Otterøy bo- og velferdssenter etter vedtaket torsdag.

– Senteret serverte julemat til beboere og ansatte etter møtet i går, og folk var tydelig preget, sier Andreassen Devik som tidligere jobbet 16 år ved senteret.

På Otterøya ble folk nærmest sjokkert da forslaget om å legge ned eldresenteret ble kjent. Da NRK var på besøk tidligere i høst var det mange sterke reaksjoner.

– Jeg synes det er forferdelig og det kom som et sjokk på oss ansatte. Dette dreier seg ikke bare om 13 brukere som nå må flytte til Namsos. Det handler også om en viktig institusjon i bygda som brukes av lag og foreninger på Otterøya, sier sykepleier Alice Fossland.

– Flere eldre i 2020

Fossland sier det blir langt flere eldre på Otterøya om få år og tror ikke kommunen vil spare mye på å legge ned.

– Ifølge prognosene vil behovet for plasser øke fra 2020, og da lurer vi på hvor mye kommunen egentlig vil spare på å stenge Otterøy bo- og velferdssenter, sier Fossland.

Gunnar Lien

Namsos-rådmann Gunnar Lien sier kommunen må spare mye penger neste år.

Foto: Espen Sandmo / NRK

Namsos-rådmann Gunnar Lien har fått politikerne i Namsos med på flere innsparingsforslag i høst. Han mener det er helt nødvendig for å rette opp kommuneøkonomien.

– Vi må gjøre tiltak som virker raskt og konkret i 2015. Da klarer vi å skaffe oss handlingsrom for de neste årene. Enhver organisasjon må hele tiden jobbe for å bli bedre. Det må også vi gjøre, sa Lien til NRK da budsjettet ble lagt fram i høst.

Otterøy bo- og velferdssenter ble etablert i 1994 og bygdefolket bidro den gangen med 300.000 kroner. Liv Aaring er tidligere kommunestyrerepresentant og synes det er synd senteret stenges.

– Dette er en god heim med flinke ansatte og fornøyde brukere. Nå er det igjen utkantene i kommunen som rammes, og det liker jeg dårlig, sier Aaring.

Nekter å flytte

97 år gamle Eva Husvik har bodd på Otterøy bo- og velferdssenter de siste årene, og nekter å flytte til Namsos.

– Jeg har aldri likt meg inne i byen. Jeg vil ikke flytte og har det veldig godt på senteret. Jeg har trivdes hver dag siden jeg kom hit, og synes politikerne i Namsos må skjemmes. Vi har et godt miljø, og de må tenke på oss gamle som har bodd på Otterøya hele livet. Da må vi få bli her den tida vi har igjen, mener Husvik.