Hopp til innhold

Steinmeyerorgelet bruser på ny

Søndag skal det igjen bli orgelbrus i et av Europas største orgler. Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen blir da brukt for første gang etter lang tids restaurering.

Steinmeyerorgelet er ferdig restaurert.

Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen er modernisert og endelig klart for å fylle katedralen med musikk.

Per Fridtjov Bonsaksen

Tidligere domkantor Per Fridtjov Bonsaksen har vært prosjektleder for gjenoppbyggingsarbeidet av orgelet.

Foto: NRK

Totalt har oppussingen av orgelet kostet over 50 millioner kroner. Det ble bygd til Olavsjubileet i 1930, og består av over 10.000 piper. Siden i november 2012 har arbeidet med orgelet foregått, og etter en intensiv periode med stemming av pipene, er det nå klart til bruk under grunnlovsjubileet.

– Vil ta litt tid

– Det vil ta litt tid før vi blir inngående kjent med orgelet, men vi får nok vist mye i helga. Likevel kan det ta ett år før vi får trukket fram alle orgelets gode sider, sier domkantor i Nidarosdomen, Magne Draagen til NRK.

Han ser med skrekkblandet fryd fram til 17. mai-helga når orgelet og publikum møtes for første gang.

Se video fra signingen til Kong Olav 22.juni 1958.

Signing av Kong Olav V 22. juni 1958.

Det var kraftig orgelbrus fra det samme orgelet i 1958 under signingen til Kong Olav V.

– Dette blir en eksponert anledning og mange er interessert i dette. Det vil komme mange misunnelige organister fra både inn- og utland for å høre på, sier domkantoren.

Orgelet består av 10.000 orgelpiper. Det er alt fra de bitte små, til de som virkelig rager opp mot velvingen i kirketaket. Det er piper langt unna selve orgelet slik at lyden kan komme fra flere kanter, og det har langt mer enn tradisjonelle orgellyder å by på.

Symfoniorkester

– Da orgelet ble bygd, var det mange impulser fra det romantiske, og forbildet var det store utbygde symfoniorkesteret.

– Derfor er det trompeter, franskhorn, rørklokker og mange slags instrumenter og klanger som vi vanligvis finner i de store symfoniorkestrene, sier Magne Draagen i Nidarosdomen.

Tidligere domkantor Per Fridtjov Bonsaksen har vært prosjektleder for gjenoppbyggingsarbeidet. Han presenterer i dag boka "Fra Skandale til klenodium". Der kan vi lese historien om Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen.

– En skandale

– Hovedhistorien når det gjelder skandale, er at de den gangen ville ha et svært orgel. Norge var ennå en ung nasjon i 1930, og den store katedralen i Trondheim skulle gjenåpnes etter at skipet hadde ligget i ruiner i flere hundre år.

– Få hadde tenkt på hvor stor plass orgelet ville ta. Dermed fikk man ikke sett noe av det nyrestaurerte nordre tverrskipet. Det kunne bare bli skandale, selv om mange selvfølgelig satte pris på den vakre orgellyden, sier Bonsaksen.

Så ble hele orgelet bygd om på 1960-tallet, og det ble noe redusert. Men i dag er det gjenskapt til fordums prakt.

– Nå er jeg overbevist om at Trondheim og Nidarosdomen blir et internasjonalt storsenter for orgel i fremtiden, sier tidligere domkantor Per Fridtjov Bonsaksen.