Inger Lise Døvle - – Jeg synes det er kjempeflott fordi stadig flere får bedre livskvalitet eller rett og slett et nytt liv, sier Inger Lise Døvle. - Foto: Privat / NRK

– Jeg synes det er kjempeflott fordi stadig flere får bedre livskvalitet eller rett og slett et nytt liv, sier Inger Lise Døvle.

Foto: Privat / NRK

Flere og flere donerer organer

Det går mot ny donorrekord i Norge. Men myndighetenes målsetting er ikke nådd.

Tendensen er den samme ved St. Olavs Hospital i Trondheim hvor seks personer har donert organer så langt i år.

– Det er veldig bra at vi har flere donorer enn vi har hatt på mange år, Vi har en økende ja-prosent, sier overlege ved St. Olavs Hospital i Trondheim, Johan-Arnt Hegvik.

Økende forståelse

– Det er fantastisk mange sjenerøse familier som i en forferdelig trist tid der de mister sine pårørende, greier å si ja og formidle den avdødes mening om dette her, sier Hegvik.

Alle organtransplantasjoner i Norge skjer på Rikshospitalet i Oslo. Helsepersonell derfra reiser ut og henter organer fra landets 28 godkjente donorsykehus fra Kristiansand i sør til Tromsø i nord. I fjor donerte 102 personer organer til andre. .

Ny rekord

– I 2010 ligger det an til å bli det beste året noen sinne, selv om det er litt tidlig å si, men tendensen er klar, sier transplantasjonskoordinator ved Rikshospitalet, Ingebjørg Kvangardsnes.

Hun forteller at over halvparten av de som blir donorer dør av hjerneblødning. Flesteparten er over femti år. Myndighetene har som mål at 30 av en million nordmenn skal si ja til å donere organer.

Et stykke igjen

– Vi er jo et stykke unna. I fjor hadde vi det høyeste antallet så langt . Det var 21, sier hun.

Anestesisykepleier Inger Lise Døvle i Trondheim fikk nytt hjerte i 2008. Hun tror flere har tatt stilling til organdonasjon som følge kampanjer, mediedekning, nettsamfunn eller gjennom personlige erfaringer.

– Jeg synes det er kjempeflott fordi stadig flere får bedre livskvalitet eller rett og slett et nytt liv.

Tøff tid

For henne gikk det ei drøy uke fra hun var til utredning til hun fikk telefonen.

– Men på den korte tida så tenkte jeg det kommer ikke til på dukke opp noe hjerte. Så jeg var egentlig veldig langt nede. Jeg var ikke i bedre form av å komme på ei liste. Det er ikke ei liste der du rykker automatisk fram heller. Den organet passer til, den får det, sieer hun.


Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad, var sentral i den opprivende prosessen som endte med folke-nei til å slå seg sammen med naboene på Ørland. I høst gir 76-åringen seg, etter 15 sammenhengende år som øverste politiker.

Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad, gir seg som øverste politiker til høsten.

Det skal være mer næringsrikt og bedre for magen..nei det er ikke noe helt nytt snarere en god gammeldags oppskrift

Gammeldags oppskrift, bra for magen

9 april 1940 okkupertte tyskerne Norge. Et trondheimsselskap, ti millioner kroner og 600 statister sørger nå for en ny dokumentar, der hemmeligholdt informasjon om felttoget for 74 år siden kommer frem

Dokumentarinnspilling i Trøndelag

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)