Hopp til innhold

Gatemagasinet Sorgenfri inntar filmlerretet

Det skal lages film av støttekonserten for gatemagasinet Sorgenfri. – Tema skal være medmenneskelighet, sier produsenten.

Gatemagasinet Sorgenfri

Nå skal det lages film om de som faller utenfor.

Foto: NRK

– Engasjementet som kremen av trønderske musikere her viser for dem som trenger det, er rett og slett rørende. Det inspirerte meg til å sette i gang med filmprosjektet, sier fotograf og produsent Lasse Berre til NRK.

Den 16. november går artister på scenen i tidenes veldedighetskonsert i Trondheim. Konserten skjer på Clairon hotell & Congress, og bak står ildsjeler som vil sikre at rusmisbrukernes gatamagasin Sorgenfri består.

Filmen skal etter planen vises på filmfestivalen Kosmorama en gang mellom 2. og 8. mars neste år, og skal produseres av teamet til Berre.

«The Last Waltz»

Lasse Berre

Fotograf og produsent Lasse Berre.

Foto: Privat

Det er allerede klart at konserten skal være inspirert av avslutningskonserten til bandet «The Band», kalt «The Last Waltz» fra 1976. Konserten inspirerte Martin Scorsese til å lage en musikkdokumentar med samme navn, som er blitt kjent som tidenes beste musikkdokumentar.

Og nå blir det også film av Sorgenfri-konserten, men Berre understreker at det ikke skal være en kopi av Scorseses film.

– Først og fremst er dette en dokumentar om medmenneskelighet, det skal ikke være en kronologisk konsertfilm. Vi tror også det ligger mange gripende fortellinger hos dem som selger gatamagasinet, sier Berre.

Likevel forsikrer han at kinopublikummet skal kunne forvente seg god lyd i den ferdige filmen.

Spennende parallell

Fotografen sier parallellen mellom filmen The Last Waltz og selgerne av Sorgenfri er spennende, og var med på å dra ham inn i ideen.

– Filmen var prega av at det var dop både foran og bak kameraet, i tillegg har jo store deler av musikkmiljøet i verden til alle tider vært preget av mye rus. Det er kan ofte ha vært tilfeldig hvem som har havnet på, eller under scenen, forklarer Berre.

Daglig leder i Sorgenfri, Erlend Paxal, sier til NRK at de i magasinet raskt tente på ideen.

– Prosjektet er spennende kunstnerisk. En slik film gir mulighet til et innblikk i selgernes virkelighet på en måte som ikke er gjort i stor skala, sier Paxal.

– De fortjener formatet

Paxal sier de i Sorgenfri allerede er opptatt av å vise frem selgerne sine, og at filmen har en unik mulighet til å gjøre nettopp det.

– Mange har mye på hjertet. Historiene de forteller er både gripende og interessante, og selgerne fortjener absolutt filmformatet til å fortelle de historiene, understreker Paxal.

Den daglige lederen setter pris på støtten. Han mener et gatamagasin som Sorgenfri er helt nødvendig for Trondheim.

– Det skaper en arena hvor folk møtes, på tross av fordommer og ulike erfaringer, og det er vel så viktig for kjøper som for selger. De går absolutt begge veier de møtene der, avslutter Paxal.