Hopp til innhold

Snart kan alle selge solenergi

Har du et brukbart solcellepanel kan du om ikke lang tid selge strøm tilbake til kraftselskapet.

Dette er solceller frå det norske selskapet Rec. Solenergi er blitt billigare, og om ti år kan denne

Har du et solcellepanel kan du selge overskuddskraft tilbake til strømleverandøren.

Foto: ( Rec)

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Smart strømmåler fra danske Kamstrup.

Når du får en sånn i sikringsskapet hjemme hos deg kan du sette i gan gå selge strøm. Hvis du har noe å selge, da.

Foto: Kamstrup.dk / NRK
Strømmåler

Disse skal ut!

Foto: Philip Hofgaard / NRK

I 2016 skal alle husstander ha fått smarte strømmålerne. Dermed kan alle husholdninger som produserer strøm til eget bruk, såkalt plusskunder, selge overskuddskraft tilbake til kraftselskapene.

Midt under vårens kraftkrise, den 16. mars, sendte NVE ut den nye forskriften som forenkler kraftsalg for såkalte plusskunder: En plusskunde er en strømabonnent som selv produserer strøm til eget bruk, og som i perioder produserer mer strøm enn hun trenger.

I Østfold har kraftselskapet Fortum har allerede annonsert etter de første plusskundene.

Kan selge strøm

Under overskriften «Snart kan du bli din egen kraftprodusent!» annonserer Fortum nå med at de kjøper strømmen din til markedspris. Det vil si at du får den samme prisen som kraftprodusentene får hver dag på spotmarkedet for strøm.

– Dersom du har et vindmølleanlegg eller solcellepanel som i utgangspunkt er etablert for ditt eget forbruk, men som i perioder generer et kraftoverskudd, så kan du selge overskuddskraften til oss, sier kommunikasjonssjef Niklas Claesson i Fortum til NRK.

Han understreker at dette bare gjelder kunder som er koblet til Fortums kraftnett i Østfold.

– For å kunne se hvor mye strøm kunden leverer tilbake til nettet vil vi i så fall montere på en egen strømmåler for utgående strøm, sier Claesson.

Les også: Et av Norges største frittstående solcellepanel gir fyrbeboer støyfri strøm

20 av 800.000 svensker er plusskunder

I Fortum er de spent på responsen fra abonnentene.

– Så langt har jeg fått henvendelser fra 15 kunder. De fleste av dem er i vurderingsfasen, sier Niklas Claesson i Fortum.

I Sverige lanserte Fortum strømsalg for plusskunder ved årsskiftet. Responsen så langt sier at det vil ta lang tid før strømsalg fra plusskunder blir utbredt.

– Der har tjue av våre 800.000 kunder inngått en avtale om salg av strøm til oss.

Usikker lønnsomhet

Et av problemene er om det lønner seg for en privatperson å investere i et solcellepanel eller en vindkraftgenerator for å selge strøm til markedspris. Og det selv om plusskunder i tillegg til markedsprisen også får en positiv nettleie på all solgt strøm.

Forbruksavgiften for de ikke tilbake, for den går rett til staten.

– Vi har ikke beregnet hvor mye penger en huseier kan tjene på dette, sier Niklas Claesson.

Display smart strømmåler

De nye smarte strømmålerne kan 'snakke med' systemer som viser strømforbruket ditt time for time.

Foto: Gard Brox Jenssen

Venter på støtteordninger

Det finnes ingen støtteordninger for at privatpersoner som ønsker å investere i eget produksjonsutstyr for strøm.

– Det er ikke soleklart at man tjener penger på solcellepaneler per i dag. Fram til støtteordninger dukker opp vil det neppe bli veldig vanlig for privatkunder å selges strøm til andre.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kommer du til å selge strøm tilbake til kraftleverandøren når de automatiske strømmålerne kommer der du bor? Skriv din saklige mening om dette i kommentarfeltet nederst på siden.

Alle får smarte strømmålere innen 2016

Snart kan resten av Norge følge etter Fortums plusskunder. Innen 2016 skal alle norske hustander ha fått installert smarte strømmålere. De tre kraftkrisefylkene i Midt-Norge skal ha automatiske strømavlesere (AMS) på plass allerede i 2013.

– Med de nye målerne får vi og kunden vite hvor mye strøm husholdningen bruker til en hver tid, sier nettdirektør Eilert Henriksen i Fredrikstad Energi FEAS.

Nettselskapet får ikke bare vite hvor mye strøm som blir forbrukt. AMS’ene kan også måle hvor mye strøm som eventuelt går ut fra abonnentens strømnett, dersom abonnenten selv produserer strøm han eller hun ikke trenger.

6.700 smarte målere på Hvaler

Selv om NVEs forskrift for de nye smarte strømmålerne (AMS) ikke er klar ennå, så tar Fredrikstad Energi FEAS sjansen på å utplassere 6.700 av den nye generasjonen automatiske strømmålere i Hvaler allerede i sommer.

– Vi regner med å dekke de kravene som kommer, sier Eilert Henriksen.

Nettselskapet begynte installeringen allerede forrige uke. På Hvaler er det 4700 hytter, hvorav de fleste har innlagt strøm.

– Disse hyttene har svært ulikt strømbehov gjennom året. Det er derfor ekstra nyttig for oss å begynne på Hvaler.

Nettdirektør Eilert Henriksen i Fredrikstad Energi skal installere 6.700 smarte strømmålere i år.

Nettdirektør Eilert Henriksen i Fredrikstad Energi skal installere 6.700 smarte strømmålere i år.

Foto: Odin Media / NRK

Skal spare strøm

Den store utrullingen av automatiske strømmålere er ikke noe nettselskapene gjør for moro skyld. Bransjen fikk pålegg om dette av olje- og energiminister Odd Roger Enoksen allerede i september 2007.

– Forbrukerne får informasjon om hvor mye strøm de bruker time for time. Vi tror det vil redusere toppene, og forbruket.

– Etter hvert vil det også kunne bli aktuelt å ha varierte priser gjennom døgnet, for å belønne dem som unngår å bruke strøm når ”alle” skal ha strøm, sier Eilert Henriksen.

Artikkelen fortsetter nedenfor videoen.

Video 9a555d99-8797-47bf-85f3-3f6d73e68706.jpg

I 2016 skal alle i Midt-Norge automatiske strømmålere er framtida.

Mye å spare

Da strømprisen var på sitt thøyeste i Midt-Norge i vinter var strømprisen på natta over tre ganger billigere enn på kvelden, da alle skulle ha det godt og varmt i ekstremkulda.

NRKs forbrukermagasin FBI etterlyste i jaunar et initiativ fra nettselskapene om å tilby automatiske strømmålere. Nå blir FBI hørt.

Kan kutte ti prosent

Beregninger viser at bare det å få vite hvor my strøm man forbruker i sann tid skal motivere oss til å kutte strømforbruket med fem prosent.

Nye prisavtaler med tak for hvor mye strøm man kan ta ut av nettet og prisdifferensiering over døgnet skal kunne redusere strømforbruket med ytterligere fem prosent.

– Vi får dessuten full oversikt over hvor det til en hver tid blir av strømmen, sier prosjektleder Vidar Kristoffersen i Fredrikstad Energi.

Les også: – Justervesenet pålegger meningsløst bytte av strømmålere til 150.000 husstander.

Smartere nettoppgradering

Smarte strømmålere gir nemlig også smartere oppdatering av fordelingsnettet.

– Hvaler egner seg som et godt sted å begynne, fordi nettet her har et stort utskiftingsbehov.

Abonnenter som er knyttet til et nedslitt og underdimensjonert strømnett opplever oftere at strømmen går enn andre. Når Fredrikstad Energi skal oppgradere nettet gir smartmålerne raskere og bedre data om kritiske punkter i nettet.

– I dag gjetter man seg gram til hvor tapene er størst. Med smarte strømavlesere kan vi plassere pengene på riktigere steder i nettet, sier Vidar Kristoffersen.

10 prosent tap

Hver gang strøm skal transporteres i ledninger går noe av strømmen tapt som følge av at elektronene varmer opp ledninger og transformatorer. I Norge er det samlede tapet i nettet i gjennomsnitt på ti prosent, mye høyere enn resten av Europa. Det skyldes at strømmen transporteres over store avstander, men feil i nettet spiller også inn.

Vidar Kristoffersen tror smarte strømavlesere kan bidra til at de klarer å redusere tapet i overføringsnettet.

Alt i alt skal Fredrikstad Energi FEAS de neste årene skifte ut strømmålere for 200-250 millioner kroner. Den første utrullingen på Hvaler skal koste 15 millioner kroner.

– Hvaler vil gi oss verdifull erfaring for hvordan vi best kan gjøre dette i resten av nettet, sier Kristoffersen.

– For umoden teknologi

Ikke alle e rlike entusiastiske som Fredrikstad Energi FEAS. Da høringsfristen for AMS-utrullingen gikk ut 1. juni hadde flere nettselskaper i Midt-Norge protestert mot den forserte utrullingen av automatiske strømmålere.

TrønderEnergi Nett, NTE, NEAS, Tafjord, Istad og Tussa skriver i et felles høringsbrev at Midt-Norge er best tjent med lik fremdrift på AMS som resten av landet.

– Vi mener at en tidligere innføring gir en større risiko for umoden og uferdig teknologi, både på målesiden og IKT-siden, sa adm. dirkektør i NTE Nett, Jan Foosnæs til Teknisk Ukeblad i slutten av mai.

Video Nye strøm-målere

Forrige uke begynte Fredrikstad Energi å montere de nye automatiske strømmålerne på Hvaler. Det åpner etterhvert for at hytteeiere og andre kan selge strøm fra solcellepanel tilbake til strømleverandøren.

Kommer du til å selge strøm tilbake til kraftleverandøren når de automatiske strømmålerne kommer der du bor? Skriv din saklige mening om dette i kommentarfeltet nedenfor.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.