Hopp til innhold

Smir mens «Anno-jernet» er varmt

Hver lørdag er det Anno-arrangementer i Erkebispegården hvor store og små kan prøve seg på forskjellige håndverk og fekting.

Fekting

Fekting er svært populært under «Anno-lørdagene» i Erkebispegården.

Foto: Knut Bløtekjær / NRK

Ingrid Forseth

Ingrid Forseth er fagleder innenfor formidling og utstilling hos NDR og jobber med å formidle Nidarosdomens historie.

Foto: Privat

– Anno har gitt oss en super mulighet til å formidle historien om Erkebispegården og Nidarosdomen, forteller Ingrid Forseth, fagleder innenfor formidling og utstilling hos Nidaros Domkirkes restaureringsarbeider (NDR).

Hver lørdag siden januar har NDR arrangert «Anno-lørdager» i Erkebispegården.

Her kan store og små få prøve noen av de oppgavene Anno-deltakerne møter i serien.

Sunniva Evjen

Sunniva Evjen er markedssjef i Visit Trondheim, hun tror Trondheim vil få mye turistbesøk etter Anno.

Foto: Privat

– Anno er kjempeviktig for turistnæringen i byen. Når det går tre episoder i uken med fantastisk flotte bilder fra Trondheim, vil mange TV-seere komme på besøk. Fredrikstad fikk masse besøk etter sin sesong, sier Sunniva Evjen, markedssjef i Visit Trondheim.

Fekting mest populært

På «Anno-lørdagene» får man møtt deltakere fra serien, Oldermenn og eksperter innenfor forskjellige håndverk. Det blir servert middelalder-grøt og man kan delta på forskjellige aktiviteter som skoletime anno 1537, foredrag og fekting.

Adele Karoblyte

Adele Karoblyte er trener i Tordenskiold Trondheim fekteklubb og håper idretten blir mer populær.

Foto: Knut Bløtekjær / NRK

Spesielt fekting er en populær aktivitet i Erkebispegården. Tordenskiold Trondheim fekteklubb er på plass hver lørdag og lar folk prøve seg.

– De får holde på i rundt ett minutt og både voksne og barn får prøve seg. Den yngste som var med var tre år gammel, forteller Adele Karoblyte, trener i fekteklubben.

Hun håper fekting blir mer populært i Norge etter Anno.

– Jeg synes selv at fekting er en veldig fin idrett og håper flere skjønner hvor morsomt det er. Man kan holde på med andre ting enn fotball og håndball.

Luna Bottenvann og Isabelle Bang Jackobsen

Klassevenninnene Luna Bottenvann og Isabelle Bang Jackobsen fikk prøve fekting under «Anno-lørdag».

Foto: Knut Bløtekjær / NRK

Klassevenninnene Luna Bottenvann og Isabelle Bang Jacobsen var to som fikk prøve seg på fekting.

– Det var litt vanskelig. Jeg klarte å slå henne, men det viktigste er jo å ha det gøy, sier Jacobsen.

– Fekting krever både fysiske og psykiske ferdigheter. Man utvikler seg både emosjonelt og innenfor koordinasjon, alle burde prøve det, avslutter Karoblyte.

Fokus på håndverk

Tilbudene varierer ut ifra hva som skjer i serien. For eksempel lørdagens håndverk blir valgt ut ifra hva som er svennebrevs-oppgaven denne uka i serien.

– Tidligere har vi hatt med smeder, steinhuggere og snekkere fra våre egne verksteder på Kalvskinnet. Vi synes det er hyggelig å vise frem tradisjonelle håndverk på Anno-arrangementene., sier Forseth.

– Jeg tror håndverkerne synes dette er veldig positivt. Publikum får mulighet til å se hvordan håndverket utføres på nært hold og prøve selv.

Anno-feberen vil fortsette å være stor i byen fremover.

– Det jobbes nå med en Anno-helg der hele byen – alt fra hoteller og restauranter til butikker og museer preges av Anno 1537, avslutter Evjen.

Hver lørdag er det Anno-arrangementer i Erkebispegården hvor store og små kan prøve seg på forskjellige håndverk og fekting.

Mange fikk prøve seg på fekting under Anno-lørdag i Erkebispegården.