Hopp til innhold

Sliter med å få lærlingplass

40 prosent av nordtrønderske ungdommer som ønsker lærlingplass, har ennå ikke fått plass.

Lærlinger

Trønderske ungdommer sliter med å skaffe seg lærlingplasser. I Nord-Trøndelag er rundt 250 ungdommer uten lærlingplass i høst.

Foto: NRK

Martin Linn

Martin Linn håper å bli lærling innen bygg- og anleggsbransjen.

Foto: Privat

For i høst er det mange trønderske ungdommer som ikke har klart å skaffe seg lærlingplass. Verst er det i Nord-Trøndelag, mens i Sør-Trøndelag er 25 prosent av dem som ønsker å bli lærlinger uten plass.

– Det er hardt

Martin Linn fra Namsos håper på plass innenfor bygg og anlegg, men har så langt ikke lykkes.

– Det er hardt, og det er ganske mange som søker. Derfor er det en stor utfordring å få plass. Nå har jeg ringt rundt og besøkt mange bedrifter, men alle svarer nei. Men jeg skal forsøke videre, sier Linn.

Martin Linn og andre ungdommer går nå på et eget kurs for alle som ikke har fått lærlingplass. Slike kurs arrangeres blant annet i Namsos og Verdal. Daniel Ottesen er en annen kursdeltaker. Han vil reparere kjøretøy, men har ikke fått lærlingplass.

– Jeg har prøvd en god del, men det er ikke enkelt. Noen av de jeg snakker med er usikre på om de vil ta inn lærlinger, mens andre har plass senere. Jeg trodde ikke det skulle bli så vanskelig, sier han.

– Skremmende

Nå går fylkeskommunene i Trøndelag, LO og NHO ut i fellesskap og ber næringsliv og andre virksomheter å ta inn flere lærlinger. Distriktssekretær Rune Hallstrøm i LO i Nord-Trøndelag reagerer på at så mange ikke får lærlingplass.

– Det er skremmende fordi det blir et brudd i hele den videregående opplæringen som forutsetter et samarbeid mellom virksomheter, næringsliv og skole. At så mange unge får ei dør i ansiktet når de skal fullføre utdanningen sin, er synd og tragisk for samfunnet, mener LO-sekretæren.

Bendik André går også på kurs i Namsos for å få lærlingplass. Han satser på IT og data, men har ikke fått napp.

– De sier at stillingen enten er besatt, eller at de ikke har kapasitet eller råd til å ta inn lærlinger. Vi er jo framtida, så det blir litt dumt. Men jeg gir ikke opp og skal skrive flere søknader og besøke flere bedrifter, sier han.

Mange vil ha plass

Heller ikke Preben Berg innen elektrofaget har lyktes med å skaffe seg lærlingplass i høst.

– Jeg trodde ikke det skulle være så vanskelig. Men det er mange som satser på elektro, og mange som vil ha lærlingplass, mener Berg.

Merethe Storødegård

Merethe Storødegård og NHO mener staten må øke lærlingetilskuddet.

Foto: NRK

Regiondirektør Merethe Storødegård i NHO tror dårlige tider innen deler av den nordtrønderske industrien er noe av årsaken til problemet.

– Det gjenspeiler vel en situasjon som industrien i fylket er i. Det er tøffe tider for flere, og ordrebøkene er slunkne. Nå må vi gjøre det vi kan for å legge til rette for at flere bidrar i dugnaden som dette er, mener Storødegård.

– Større tilskudd

I starten av skoleåret står altså rundt 250 nordtrønderske ungdommer uten lærlingplass. Storødegård mener også det må gjøres mer fra myndighetenes side for å få bedriftene til å ta inn ungdommene.

– NHO mener at lærlingetilskuddet til bedriftene må bli høyere. Ellers opplever mange bedrifter at de får minus i regnskapet når de tar inn lærlinger, sier hun.