Hopp til innhold

Slik vil de stoppe russevoldtektene

Gründere fra NTNU har startet samarbeid med de største russetreffene i Norge for å unngå voldtekter i russetiden.

Trygghetsapp

Det finnes flere trygghetsapper, men NTNU-gjengen mener å ha funnet en ny løsning. – Trygghetsappene vi kjenner til fungerer slik at dine nærmeste, altså venner eller familie, får beskjed dersom du trenger hjelp. Vi mener det vil skremme mer enn å være til nytte, sier Anders Hua (t.v.). Her sammen med Svein Grimholt og Jørgen Notland.

Foto: Morten Andersen / NRK

Kameratene Anders Hua, Stian Sandø og Jørgen Notland har lenge drevet med spillutvikling og programmering av spill.

– Det føltes tomt å bruke kunnskapen vår på å utvikle noe så meningsløst som spill, sier Notland.

Derfor bestemte de seg for å gjøre noe som redder mennesker – bokstavelig talt. Sammen med Svein Grimholt har de laget trygghetsappen «Flare».

Hvordan fungerer appen? Sjekk faktaboksen til høyre.

Nå har de fått avtale med arrangørene av de største russetreffene i Norge. Målet er at det ikke skal skje en eneste voldtekt i årets russetid.

Digitalt rop

De som trenger hjelp eller er i fare skal trykke på en knapp i appen. Gründerne kaller det et digitalt rop om hjelp.

Trygghetsapp

«Flare» har 5000 brukere. I Trondheim, Bergen, Oslo og Stavanger er det full dekning. – Dersom du trykker «hjelp» i én av disse byene vil du garantert få hjelp, sier Svein Grimholt.

Foto: Morten Andersen / NRK

Russetiden nærmer seg. Bare i fjor er det meldt om en rekke voldtekter på russetreff.

En mann ble pågrepet etter voldtekt av en russ i Kongeparken i Stavanger. På samme russetreff ble det meldt om ytterigere tre overgrep. Ett av dem ble etterforsket som voldtekt. På landstreffet i Halden ble en kvinne angivelig voldtatt på et toalett. Én russ ble pågrepet og siktet for voldtekt på russetreff i Tønsberg.

Denne uka gikk Kripos ut i VG. De frykter flere russevoldtekter i år.

Holdningsendring

– År etter år blir russ voldtatt på russetreff. Det er på tide å gjøre noe. Det skjer mye i nærheten av oss som kunne vært unngått hvis folk bare visste at noen trenger hjelp, sier Hua.

Trygghetsapp

Målet med appen er at folk skal få hjelp i både mindre dramatiske hendelser og virkelig alvorlige hendelser: – Alt fra at noen trenger hjelp etter å ha sklidd på isen, til at noen frykter voldtekt, sier Anders Hua. Så langt har «Flare» hjulpet folk i mindre dramatiske hendelser.

Foto: Morten Andersen / NRK

Gründerne har startet samarbeid med eventselskapet Rok, som arrangerer de største russetreffene.

Daglig leder, Anniken Jakobsen, synes Flare er et spennende ekstratiltak til alle de andre trygghetstiltakene.

– Vi har profesjonelt vakthold og tett samarbeid med politiet. Flare er helt i tråd med våre holdninger om at vi skal ta vare på hverandre. Jeg håper appen vil være en betryggende faktor for russen, sier Jakobsen, som ønsker at alle sikkerhetsansatte skal ta den i bruk.

Flare-gründerne skal ha stand på Tryvann.

– Bare det å vite at appen eksisterer tror vi kan endre holdningene til folk. De som har appen sier på en måte at de bryr seg, sier Sandø.

Trygghetsapp

Kartet viser hvor mange som er tilgjengelig for å hjelpe via «Flare» i hovedstaden.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK
Trygghetsapp

Her ser du hvor mange som er klar til å hjelpe i Trondheim. Gründerne har selv testet appen i Trondheim. På under ett minutt ble de oppringt av tre personer.

Foto: Kirsti Kringstad / NRK

Skal utvikle armbånd

Noen utfordringer følger med appen. Både at brukeren må ta opp telefonen for å «rope» hjelp, og at de som kan hjelpe må ha telefonen tilgjengelig kan by på problemer.

– Vi vil gjøre produktet bedre, og skal utvikle et armbånd som synkroniseres med telefonen. Brukeren kan da ta seg til håndleddet for å søke hjelp, mens de som skal hjelpe får en vibrasjon i håndleddet, sier Grimholt.

Innovasjon Norge støtter gründerne med 300.000 kroner. Pengene skal brukes på utviklingen av armbåndet.