Hopp til innhold

Ikke la dette bli fristende for møllen

– Matrester på bunaden er som magnet på møllen, og møllskader øker, sier bunadsekspert. Se hva du bør gjøre før du henger bort festantrekket.

Nordtrønderbunader fra Bunadssaum

Pass på at bunaden er ren før du henger den bort. Det er den beste måten å beskytte den mot blant annet møll.

Foto: Eivind Aabakken / NRK

Den store festdagen er over, og for mange kan det være fristende å henge bunaden rett tilbake i skapet i påvente av neste år.

Det lønner seg ikke, skal vi tro eksperter på bunadsrensing.

– Se over skjorte og bunad før du henger det bort, flekker bør tas med en gang, sier daglig leder i Marthes renseri Sivert Lian Opdahl.

Marthes renseri har avdelinger i Trondheim, Stjørdal, Levanger og Steinkjer, og har stor pågang denne tiden av året.

Møllen er på fremmarsj

Sivert Lian Opdahl og Marthe Ree Lian

Sivert Lian Opdahl og Marthe Ree Lian er eksperter på bunadsrens.

Foto: Randi Wilsgård / NRK

Når du henger vekk bunaden i år, er det i tillegg en liten krabat du bør være litt ekstra påpasselig med.

– Etter flere rolige møll-år, er møllen nå på fremmarsj igjen. Dette merker vi veldig godt. Vi har fått inn flere bunader med møllskader i det siste, sier Lian Opdahl.

Klesmøllen gjør, som navnet tilsier, størst skade på tekstiler, ifølge Folkehelseinstituttet. Bunaden er laget av ull, og er dermed ekstra utsatt. Møllen lever nemlig av materialer som stammer fra dyr – som nettopp ull.

Tidligere var møllkuler med naftalin det naturlige førstevalget i bekjempelse av møll, men disse er helseskadelige og nå forbudt. Det finnes derimot flere andre midler på markedet.

– Vi selger mer møllmiddel enn noen gang, bekrefter Lian Opdahl.

Gjør stor skade

Klesmøll, Tineola bisselliella

Klesmøllen er på full fart tilbake.

Foto: o.leillinger@web.de / Wikimedia Commons

Faglig ansvarlig hos Marthes renseri, Marthe Ree Lian, forklarer at noe av det viktigste du kan gjøre for å verne bunaden mot møll, er å sende den på rens.

– Har du matflekker på bunaden vil disse virke som en magnet på møllen fordi de er fulle av næring. Jo mer skitt, jo mer mat for møllen. Har du en ren bunad vil det også være lettere å oppdage forandringer i stoffet, som egg eller larver, sier Ree Lian.

Et annet rådet hun kan gi, er å oppbevare bunaden i en pustende tøypose, med en møllkule eller lignende i hengeråpningen. Det anbefales også å riste bunaden med jevne mellomrom.

– Egg og larver fra møll klarer ikke utvikle seg hvis det er bevegelse i tøyet, da vil de falle av, understreker hun.

Har skaden skjedd er det viktigere enn noen gang å rense bunaden.

– For å være sikker på at alt av egg og larver er vekk, må bunaden kjemisk renses. Deretter må den videre til kunststopping, avslutter Ree Lian.

– Steng inn bunaden fra møllen

Segerbrandt-bunaden

Møllen går både etter ull og andre materialer, det er derfor viktig å henge den i et lukket skap og ta den ut iblant for å lufting.

Foto: Privat

Siri Kaja Kolbrek er bunadsansvarlig på Husfliden i Stjørdal, hun forteller at det er veldig viktig å vaske skjorta før du henger den vekk, hvis ikke blir den gul. Det samme kan skje hvis du stryker den før den blir lagt i skapet.

– Man skal heller ikke vaske bunaden i vaskemaskinen, send den heller til renseri. Hvis man gnur på en flekk på vesten i en trønderbunad for eksempel, det blir fort hull. Små flekker på overflaten går greit, sier Kolbrek.

Det er også viktig å henge bunaden i et skap på et rom hvor du ikke har vindu åpent.

– Møllen går både etter ull og andre materialer. På den måten kommer ikke dyret inn i rommet, sier Kolbrek.

Når du skal ta frem bunadsskjorta igjen kan man dynke den lett i vann, for så å legge den i en plastpose i et kvarters tid.

– Man kan stryke den når den er litt fuktig, sier Kolbrek.