Hopp til innhold

Slik lærer du deg fem av vårfuglene

Ved hjelp av enkle huskeregler kan du kjenne igjen fem av våre vanligste fugler på sangen.

Gråtrost

Gråtrosten høres ut som en gretten Donald Duck ifølge biolog Peter Sjolte Ranke som har laget huskeregler for å kjenne igjen flere av vårens fugler.

Foto: May Hamnes

Peter Sjolte Ranke, NTNU

Peter Sjolte Ranke er biolog ved NTNU.

Foto: NTNU / NRK

Mange av fuglene våre er kommet hjem fra sydlige strøk, og de som har vært her over vinteren har våknet fra vinterdvalen. Jakten på en make er også i gang, og med dette følger også fuglesang, gjerne fra morgengry og utover dagen.

Men hvem er hvem blant sangfuglene?

Biolog ved NTNU, Peter Sjolte Ranke, har plukket ut noen av de vanligste artene for årstida og laget huskeregler for å skille sangene fra hverandre.

Gråtrosten – en gretten Donald Duck

Gråtrost

Gråtrosten sammenliknes med en gretten Donald Duck av biolog Peter Sjolke Ranke.

Foto: Oddvar Heggøy

Gråtrosten en av de vanligste fuglene. Den er en av dem som starter tidligst, og i tillegg synger den lenge utover sommeren. Sangen består av skvaldring, men den har også en lokkelyd inne i skvaldringen som avslører den. Peter Sjolte Ranke synes det er vanskelig å beskrive sangen med ord.

– Lokkelyden har en motorlyd som er litt Donald Duck-aktig. Det finnes ingen instrumenter som ligner, og jeg brukte timevis på å finne en beskrivelse, sier Sjolte Ranke til NRK.

Gråtrost. Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC240219. Accessible at www.xeno-canto.org/240219. Published under a creative commons license.

Gråspurv – et knirkende trillebårhjul

Gråspurv

Gråspurven liker seg i nærheten av mennesker, men sangen er kanskje ikke blant de vakreste.

Foto: Oddvar Heggøy

Denne krabaten er ofte å finne i nærheten av mennesker. Der det er folk er det spurv, og gjerne i hekkene. Gråspurven synger utover sommeren da den har flere runder med unger. Den trekker heller ikke, men blir i Norge over vinteren.

– Sangen høres ut som «tjuping», en lyd som kan høres ut som et knirkende trillebårhjul, forklarer Sjolte Ranke som fikk ideen om trillebårhjulet fra en kollega.

Gråspurv. Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC240216. Accessible at www.xeno-canto.org/240216. Published under a creative commons license.

Gransanger – tjiff-tjaff

Gransanger

Gransangeren er ikke så vanlig å høre utenfor Midt-Norge, men sangen er enkel å kjenne igjen.

Foto: Oddvar Heggøy

Dette er en som har en sang som er enkel å kjenne igjen, nemlig tjiff-tjaff i ulike lengder og rekkefølger, skriver Peter Sjolte Ranke på Gemini.no. Men den er ikke så vanlig utenfor Midt-Norge.

– Dette er en Midt-Norsk spesialitet, sier han.

Gransanger. Lydopptak: Hans Petter Kristoffersen, XC32094. Accessible at www.xeno-canto.org/32094. Published under a creative commons license.

Rødstrupe – vårens melankoliker

Rødstrupe

Rødstrupen høres ut som en skikkelig melankoliker, ifølge biolog Peter Sjolte Ranke.

Foto: Oddvar Heggøy

Rødstrupen er sammen med gråtrosten blant de aller tidligste fuglene. Den starter gjerne synginga rett etter lysets frembrudd.

– Rødstrupen er en liten melankoliker som sitter og pludrer. Den har en trillende, fallende lyd, men den kan fort bli borte blant de andre fuglene, sier Sjolte Ranke.

Rødstrupe. Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC236516. Accessible at www.xeno-canto.org/236516. Published under a Creative Commons license.

Bokfink – ertekroken

Bokfink

Bokfinken høres ut som en høyrøstet ertekrok.

Foto: Oddvar Heggøy

Bokfinken har en ganske kraftig lyd og skiller seg slik sett ut fra de andre. Også denne er i gang med sangvirksomheten sin fra tidlig på våren. og den har en snei på slutten. Tipset fra Peter Sjolte Ranke for å kjenne igjen den er å se for seg at bokfinken ler støyende av en annen fugl: «hahahahaha spirrevipp!»

Bokfink. Lydopptak: Terje Kolaas/terjekolaas.com, XC236448. Accessible at www.xeno-canto.org/236448. Published under a Creative Commons license.

Da er det bare å ta seg en tur ut, gjerne i morgengryet, og lytte etter vårfuglenes sang!