Hopp til innhold

Slik blir du kvitt hageplagene

Langs veiene ser man ofte de prangende lilla blomstene kalt lupiner. Blomsten står på Norges svarteliste over fremmede arter og sprer seg veldig raskt.

Lupiner

Lupinene står på Norges svarteliste over fremmede arter.

Foto: Linda Bjørgan / NRK

Linn Aasnes, viltforvalter i Steinkjer kommune

Naturforvalter Linn Aasnes kommer med tips for å fjerne uønskede planter og arter.

Foto: Privat

– De er uønskede arter fordi de har et stort spredningspotensial. De tre som vi plages mest med i Steinkjer er slirekne, skogskjegg og lupin, forteller naturforvalter Linn Aasnes til NRK.

Lupiner

Lupin

Foto: NRK

– Luking, luking og luking

Aasnes har flere tips til hvordan man kan bli kvitt artene som er en fare for andre blomster.

– På lupinen og skogskjegg er det luking, luking og luking som gjelder, og man må gjerne ta de opp med røttene.

Hun forteller at man kan bruke ryddesag eller hendene når man luker. Skal man ta frøene er saks et bra verktøy. Artene er enkle å ta, men det blir arbeidsomt siden de fort kommer opp igjen.

Skogskjegg

Skogskjegg

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Kast det i restavfall

Hvis det vokser altfor mye av de ubudne artene, mener Aasnes at man kan bruke sprøytemiddel. Da foreslår hun å bruke et middel som er for tofrøbladene, slik at det kan vokse opp andre ting der etterpå.

Silrekne

Slirekne

Foto: NRK

– Deretter kaster man det i en litt tykk søppelpose og hiver det i restavfall, eller leverer det i container hvis det er veldig mye.

Naturforvalteren forklarer at slirekne er litt vanskeligere å bli kvitt, siden den sprer seg med bitene av planten, via frø og rota.

– Alternativet er å kutte den i juni og tørke den før man kaster den i en container, sier hun.

– Klipp dem i to

Det er ikke bare de svartelistede blomstene som er plager i hagen. Brunskogsneglen spiser alt i sin veg, og blir fort et problem for hageeiere og jordbrukere.

– Man kan klippe sneglene i to, legge dem i liten plastpose, knyte igjen og kaste dem i restavfallet for brenning eller dyppe dem i Nemaslug og legge dem ut som giftig åte for andre snegler. Sneglene kan man fange ved hjelp av en isboks med litt øl i, forklarer Aasnes.

Brunskogsnegl

Brunskogsnegl

Foto: Rubina Butt / NRK