Hopp til innhold

I denne bunkeren ligger skjulte Åge-skatter

Dypt inne i en ubåtbunker fra krigens dager ligger minnene fra et av norsk rocks største platesuksesser. Snart blir Aleksandersen å finne i selskap med Ibsen og Grieg.

Åge Aleksandersen

Her inne ligger mye av Åge Aleksandersens rockehistorie. Bak tykke vegger er klimaet så bra at museene i Sør-Trøndelag lagrer store mengder historisk materiale.

Foto: NRK/Scanpix

– Dette er en del av vår kulturhistorie. Det som Åge har gjort og det han står for er så viktig i vår egen tid at vi tar vare på det.

Direktøren for det nasjonale museet for populærmusikk, bedre kjent som Rockheim, sidestiller materialet fra Åge Aleksandersen med det Edvard Grieg etterlot seg.

Det er like viktig og det blir tatt like godt vare på.

Sissel Guttormsen

Rockheim-direktør Sissel Guttormsen har selv brukt mye tid på materialet etter Aleksandersen. I timesvis har hun sammen med trønderrockens gudfar gått gjennom materialet fra starten av karrieren og fram til i dag.

Foto: Ståle Tonning / NRK

Sissel Guttormsen vet hva hun snakker om. Hun er utdannet innen kunsthistorie, musikkvitenskap og estetikk ved universitet i Uppsala i Sverige. Hun har undervist i kunsthistorie, og jobbet i mange år ved Ringve musikkmuseum i Trondheim.

Som konservator har hun sørget for at fremtidige generasjoner skal få ta del i arven etter trønderrockeren.

Har du et Levva Livet minne du vil dele med oss så send det inn her.

– Like trygt som Norges Bank

Bak fem meter tykke murvegger ligger i dag tusenvis av brev, fotografier og effekter som Åge Aleksandersen har gitt fra sitt private arkiv til Rockheim.

– Dette er en ubåtbunker fra andre verdenskrig, og det er innbruddsikkert. Her er det ikke lett å komme inn, sier Guttormsen. Og med 5 meter tykke vegger er klimaet veldig stabilt.

Gjenstandene som ligger langt inne i ubåtbunkeren får jevn temperatur og luftfuktighet. Slike forhold er gunstig for oppbevaring av gjenstander som musikkintrumenter og ikke minst papir.

Her er originalen til Lys og Varme

Her er original til sangen Lys og Varme. Nå ligger den sammen med andre Aleksandersen-sanger i syrefrie poser i tyskerbunkeren på Dora i Trondheim.

Foto: Ståle Tonning / NRK

Blant esker og kasser er Åge Aleksandersens liv nøye katalogisert. Her ligger karakterbøker, diplomer fra en kort hoppkarriere og store mengder bilder både privat og fra hans virke som artist.

Noe av det aller helligste er de stripete A4-arkene. Her skrev Åge ned tekstene til det som skulle bli en av Norges aller viktigste plater. I dag er de tatt godt vare på og ligger i syrefrie poser.

– Her ligger det like trygt som i Norge Bank, sier Sissel Guttormsen.

Sidestilles med Grieg og Ibsen

Rockheim har i dag en samarbeidsavtale med Nasjonalbiblioteket. Derfor vil Åge Aleksandersen-materialet på Dora etter hvert bli flyttet til Nasjonalbiblioteket. Her skal det oppbevares i skuffer side ved side med Henrik Ibsen og Edvard Grieg. Så viktig er materialet mener Guttormsen. Men dette vil skje fram i tid.

Men sidestiller dere Åge Aleksandersen med Edvard Grieg?

Her ligger de originale tekstene til Levva Livet albumet

Med ærbødighet ble samlingen fra Åge Aleksandersens karriere lagt fram. Her ligger 3 av tekstene fra albumet Levva Livet som i år har 30 års jubileum.

Foto: Ståle Tonning / NRK

– Ja, det vil jeg si at vi gjør. Åge er en representant for sin tid og uttrykker det som veldig mange av oss tenkter og føler i den tiden vi lever i. Han produserer jo hele tiden og selvfølgelig skal vi ta vare på det.

«Sukker og salt»

Den 7. april kom den nye singelen fra Åge Aleksandersen. «Veien hjem» ble A-listet i NRK fra samme dag, og den 6. juni kommer hans nye album «Sukker og salt». Går det som museumsdirektøren tror blir også dette en museumsgjenstand en gang i framtiden.

I forbindelse med at det er 30 år siden albumet Levva Livet kom ut har NRK Trøndelag bedt leserne om å sende inn sitt minne musikken fra platen.

Flere hundre har svart, og noen av disse historiene kan du lese om i vårt univers.