Hopp til innhold

Skadet havørn fikk hjelp

Den store fuglen var helt tydelig ute av sitt rette element. Skadet og stresset satt den i vegkanten, ute av stand til å komme seg vekk. Men hjelpen var ikke langt unna.

Skadet havørn

Ung havørn på ville veier. Fuglen var skadet og kom seg ikke unna trafikken på egne vinger.

Foto: Bjørn A. Esaissen

Den majestetiske fuglen fikk stor oppmerksomhet av forbipasserende trafikkanter på E39 på grensa mellom Skaun og Melhus kommune.

Stoppet for å ta bilde

– Flere bilister stoppet for å ta bilder av den digre og flotte rovfuglen, men det gjorde den enda reddere, forteller Bjørn A. Esaissen. Han ringte og ba viltnemda komme og berge fuglen.

Ble påkjørt

Ørn

Skremt av trafikk og folk, basket den store fuglen seg ut i veien, og havnet rett i frontruta på en forbipasserende personbil.

Foto: Bjørn A. Esaissen

– Ørna var tydelig stressa og forfjamset, og plutselig fikk den nok av nærgående personer med mobilkamera. Den tok til vingene, og flakset ut i veibanen. En forbipasserende personbil traff den store fuglen rett på siden av frontruta. Det var en skikkelig smell, og fuglen ble kastet tilbake på gresset et par meter innenfor veikanten, forteller Esaissen.

– Den ble sittende helt rolig og hang med hodet i flere minutter. Vi som sto og så på ble overrasket over at fuglen i det hele tatt overlevde sammenstøtet.

Brannvesenet til unnsetning

Etter en halv times tid kom Trond Sæther fra brannvesenet i Skaun kommune, for å hjelpe den skadde fuglen.

– Ørna var forholdsvis rolig den, så det var en greit å få tak i den. Den hadde skadet venstre fot. Om det er brudd eller noe annet vet jeg ikke ennå, sier Sæther.

Får losji på låven

Holder havørn

Trond Sæter fra brannvesenet fikk berget den skadde og redde fuglen, og tok den med til veterinær for å få sjekket skadene.

Foto: Bjørn A. Esaissen

I natt skal han ha ørna inne i et bur på låven sin. I morgen tar han rovfuglen med til veterinær i Orkdal. Sæther har også varslet Miljødirektoratet om at han har tatt vare på fuglen.

– Vi får avvente og se hva veterinæren finner ut om hva som feiler den. Trolig må foten spjelkes. Jeg er i hvert fall innstilt på å ta vare på ørna, og gi den mat og stell for å se om det er mulig å redde den, sier Sæther.

Dette er ikke første gang Trond Sæther redder livet til rovfugler. For halvannet år siden tok han vare på ei avmagret havørn. Han ga den mat og stell i tre måneder, før han slapp den friske fuglen fri.