Hopp til innhold

Selger dop på sosiale medier

Det oppstår stadig annonser på sosiale medier som selger narkotiske stoffer. – Det er et marked som bare kommer til å vokse og vokse, sier narkomanen «Per».

Heroinmisbruk

Politiet mener det bare er fantasien til folk som setter grenser. Narkotikasalg foregikk før på gata, nå finnes det annonser blant annet på Facebook og spesielle nettsider.

Foto: STR / REUTERS

Facebook narkotika

Dette er meldingen som Kleveland la ut på Facebook etter narkotika annonsen.

Foto: Printscreen

– Det er tragisk at det skal være så lett tilgjengelig. Det er altfor få konsekvenser på slike ting. Ungdommer ned i 14-års alderen ser disse annonsene, sier Mona Kleveland.

– Det var så frekt

Kleveland er medlem i gruppa "Selge, kjøpe, bytte eller gi bort i Trondheim" på Facebook. En dag fikk hun et uventet syn. En annonse hadde blitt lagt ut med tittelen «Kjøp narkotika på nett». Deretter var det bilde av en mann på noe som lignet et laboratorium. Under bildet sto det en prisliste på ulike typer stoffer. Ifølge Kleveland var mannen som la ut annonsen fra USA.

– Jeg tok bilde av den med en gang, det var så frekt, akkurat som man skulle selge et par sko. Jeg kjenner ikke til alle de stoffene, men det var mange forskjellige som amfetamin og antidepressiver, sier Kleveland.

Annonsen ble slettet idet Kleveland la ut en frustrasjonsmelding på siden.

– En ting er å ruse seg, en annen ting er at de kan kjøpe farlige og forurensede produkter på slike annonser, sier Kleveland.

– Skremmende

facebook

Det var på denne gruppen Kleveland så annonsen om salg av narkotika.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Kripos narkotikastatistikk viser at antallet narkotikasaker har økt med 10,7 prosent fra 2012 til 2013 og har aldri vært høyere. Siden midt på 2000-tallet har antallet saker økt med over 50 prosent.

At antall saker øker kan bety økt innførselspress og tilgjengelighet, men er også et resultat av politiets og tollvesenets aktivitet og prioriteringer.

Kleveland mener annonsene på sosiale medier er viktig informasjon til foreldre. De må følge bedre med på hva som foregår på nettsidene barna deres er innom.

– Det virker som det å kjøpe narkotika på nettet, er som å bestille seg hva som helst annet, sier Kleveland.

Kleveland bruker gruppa på Facebook til å se på interiør og kjøpe eller selge møbler og utstyr til hjemmet.

– Det var første gang jeg opplevde noe sånt på Facebook, det var skremmende lesing. Jeg har jobbet med ungdom og rus, og jeg har sett hvor mye det kan ødelegge dem, sier Kleveland.

Kjøper narkotika på nettet

«Per» (40) har vært narkoman i cirka 30 år av sitt liv. Han har gått på alt av narkotiske stoffer utenom amfetamin og kokain. De siste ti årene har han brukt heroin. Han har selv bestilt dop på nettet, men da på spesielle nettsider.

– Det finnes flere hundre tusen plasser hvor du kan bestille dop på nettet, men det er bare noen av disse som er seriøse, sier «Per».

Selv har han bestilt stoffer på nettet cirka 10 til 15 ganger. Iblant har ikke varene kommet frem, men da har han bestilt mye. Ett av firmaene har begynt å sende fra Sverige, da kommer det frem.

– De er veldig smarte sånn sett, men mange av disse stoffene blir jo illegale etter hvert. De blir da erstattet med kopier, blant annet derivater av kokain og amfetamin, sier «Per».

Anmelder produktene

En gang bestilte «Per» noe som han trodde skulle være beroligende, stoffet hadde derimot motsatt effekt.

– Ellers har jeg vært heldig og funnet de produktene jeg var på utkikk etter. Stoffene er billige og så lenge man ikke bestiller for mye og blir stoppet i tollen, går det greit.

– Er du bekymret for at stoffene skal gjøre at du blir syk, eller dør?

– Under hvert produkt står det anmeldelser av folk som har testet det, så da leser jeg gjennom de og søker de opp på nettet. Da vet jeg at produktet er seriøst, sier narkomanen.

Et marked i vekst

«Per» har også hørt om folk som legger ut annonser på Facebook, men han har ikke kjøpt det selv.

– Jeg tror det er flest 20-åringer som legger ut slike ting. Så lenge det er illegale stoffer de selger, så synes jeg ikke noe om at det er så lett tilgjengelig på sosiale medier. Da blir det lett for unge folk å komme borti det, sier han.

«Per» mener salgene på sosiale medier vil forverre situasjonen for mange nybegynnere, og det er noe han ser mørkt på.

– Det er et marked som bare kommer til å vokse og vokse, fordi de rekker ikke å gjøre stoffene illegale. Da må de eventuelt opprette en lov som dekker alt. Jeg går selv i behandling for å bli frisk, det fungerer sånn tålelig bra, men jeg sliter psykisk, sier 40-åringen.

– Bare fantasien setter grenser

Narkotikasalg

Politiførstebetjent Ole Devle skjønner at det kommuniseres mye på sosiale medier og mener det må være en gave til alle som driver litt på kanten.

Foto: Knut Fjeldstad / Scanpix

Antall registrerte narkotika- og dopingsaker fordelt på politidistriktene i perioden 2004–2013 viser at Sør-Trøndelag i 2004 hadde 965 dopingsaker, mens i 2013 var det 1465. I Nord-Trøndelag var det 213 i 2004 og 447 i 2013.

– Det er bare fantasien til folk som setter grenser, det som før gikk på sms går nå på chatteforum. Det er ikke lett å følge med det, vi mottar tips og oppdager ting selv, men utover det har vi ingen som leter det, sier Ole Devle, politiførstebetjent ved Sør-Trøndelag politidistrikt.

Devle skjønner at det kommuniseres mye på slike medium, og mener det må være en gave til alle som driver litt på kanten.

– De som opererer på Facebook er nok en mer uskyldig gruppe enn de større narkosakene. Jeg tror ikke den organiserte biten er der, sier Devle.

Det er vanskelig for politiet å få tak i disse sakene, og de tar gjerne imot tips fra publikum.

– Narkotikasalg er ikke formildende enten det foregår på nett eller på gata. Det er lovverket som gjelder, forteller Devle.