Hopp til innhold

Se de unike bildene av bienes kamp mot humla

Humla har ikke fått tak i mange milligram honning før biene oppdager inntrengeren og setter i verk drastiske tiltak for å få den ut.

Humle og bier

Humla angripes av biene.

Foto: Eirik Yven

– Se, der drar de med seg humla! Se, ta bilde. Få med deg løftet, det er sensasjonelt!

Hadde birøkter Olav Gimse vært en gestikulerende mann ville han sannsyligvis både veivet med hendene og hoppet opp og ned av entusiasme. Men han står helt stille inne i de romdraktlignende birøkterklærne og ser på dramaet.

Alle kan lære seg å bli birøkter, påpeker han senere, men det er ikke alle som egner seg. Hvis man ikke er rolig og behersket kan de små flygende honningprodusentene nemlig bli skikkelig sure.

– Tro meg, det merker du. Hadde de vært sure ville de gått rett mot ansiktet mitt og prøvd å drepe meg, sier han med glimt i øyet så reporteren ikke skal bli alt for redd.

Storaksjon
Birøkter Olav Gimse

Leder i Trøndelag birøkterlag Olav Gimse demonstrer hvordan han roer ned biene med røyk.

Foto: Eirik Yven
Birøkter

Det er ikke mange andre enn birøktere som får spise honning rett fra kuben.

Foto: Eirik Yven

Den som derimot har all grunn til å være redd er den lille lodne honningtyven som akkurat har landet på kanten av en av kassene.

Biene flokker seg rundt den, før to stykker tar oppgaven med å få den vekk. Samarbeidet dem imellom er så kult å bevitne at birøkteren ikke greier å holde entusiasmen tilbake.

– Den humla kjemper for livet hvis den fortsatt lever, sier Gimse.

Dramaet utspiller seg i et lite skogholt ikke langt fra Meråker i Nord-Trøndelag. Rundt kuben står en flokk med birøkterstudenter i like «romdrakter». En av dem, Eirik Yven, er kjapp med å få opp kameraet.

Danser honningdansen og får inn kilovis med honning

Biene sliter både i Norge, og internasjonalt, men det er også en økning av folk som vil lære kunsten å drive med birøkt.

– Et av de viktigste redskapene til en birøkter er røykpusteren, for røyken fra den gjør biene roligere, forklarer Gimse mens han forsiktig løfter opp lokket og avslører tusenvis av kravlende bier.

På barne-tv og film opererer de gjerne i store flokker som svermer rundt og henter honning, slik er det ikke akkurat i virkeligheten.

De de derimot gjør, er å danse.

– Hvis ei bie har henta nektar på en spesielt gunstig plass, kommer hun tilbake og gjør en liten dans, sier Gimse.

Dansen forteller retning, mengde og type blomst hun har vært på.

«Spyr» ut honningen

Slik kan tusenvis av bier fra kuben finne fram til samme sted, og de kan lage flere kilo honning på én dag.

– Men hvordan lager de egentlig honningen?

– Da tar nektar fra blomsten ned i honningblæra, og der blir den bearbeidet til honning.

– Og så spyr de den ut?

Ja. Eller nei, det er ikke akkurat spy, men mer som honning-gulp, forteller Gimse.

Reportasje i Kveldsåpent på NRL p1

Hør hele saken fra Kveldsåpent i NRK P1

Blir fruktbar i 5 år etter ett «ligg»

Mens arbeiderne er ute og sanker nektar, suser hannene stort sett rundt og leter etter dronninger de kan pare seg med.

– Dronninga parer seg bare en gang, og da danner hun en sædblære inne i kroppen som gjør henne fruktbar i inntil fem år.

Hun er riktignok mest produktiv de tre første åra, men da kan hun til gjengjeld legge 2000 egg per dag.

Surmuler og blir drept hvis de ikke får napp

De som ikke får til å pare seg med ei dronning flyr som regel tilbake til kuben.

– Det er en kamp om å få pare seg. Hvis de ikke får paring kommer de inn og begynner å surmule og spise.

Men det går ikke i lengden.

– Når det begynner å komme utpå høsten finner biene ut at de tjukkasene ikke skal få sitte inne i kuben og spise lenger. Da må de enten gå ut frivillig, ellers så blir de kastet ut eller så blir de drept, sier Gimse.

Humlekamp og smak av honning

Hør hele saken fra Kveldsåpent i NRK P1