Hopp til innhold

Sandprinter lager barnekunst

Over 4000 barn har bidratt til kunstprosjektet i Munkegata.

Sandskriver

Denne sandprinteren lager kunst i Munkegata.

Olavsfestdagene startet i Trondheim i dag, og i Munkegata kan deltakerne denne gangen få se en helt spesiell attraksjon på veien.

På asfalten er det printet utsagn fra over 4000 barn fra barneskolene i Trondheim. Ordene er skrevet på veien med en sandprinter som opereres av den nederlandske kunstneren Gilje Van Bon.

Se Van Bon vise frem printeren i videoen øverst i saken!

Barn fra de 42 barneskolene i Trondheim har blitt bedt om å filosofere rundt tid, og tankene deres er det som nå pryder Munkegata.

– Tid er temaet for Olavsfestdagene, og vi ønsket å involvere ungene tidlig og la dem bidra med å være kunstnere, sier prosjektleder Liv Inger Grefstad til NRK.

Sandskriver

To barn studerer sandskriveren i aksjon.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Gode bidrag

I tillegg til skriften på veien har det blitt laget en utstilling på den ene veggen til Trondheim kunstmuseum.

Grefstad sier de forskjellige bidragene har vært svært imponerende og reflekterte.

– Barna havner ofte inn på filosofering rundt når tiden startet, og veldig mange av de tankene vi har fått inn handler om døden, altså hva som skjer etter at tiden til et menneske er over.

Utstilling

Denne utstillingen pryder Trondheim kunstmuseum.

Foto: Stein Lorentzen / NRK

Å velge ut de få utdragene som får plass i Munkegata har vært en krevende prosess.

– Barn har mange kloke tanker og tanker vi blir litt overraska over, så det er ekstremt vanskelig å plukke ut. På gatene blir det bare et lite utdrag, men for oss som har fått lov til å lese alt er det veldig spennende.

Tidens tann

Grefstad mener at å la barn filosofere og tenke fritt er viktig,

– Filosofering rundt verdier er viktig i dagens samfunn, uavhengig av bakgrunn, og det vil vi gjerne at barna skal være med på. I fjor filosoferte de rundt begrepet rettferdighet, og i år er det tid.

Hvor lenge kunsten i Munkegata får ligge vet hun ikke, men det er også litt av poenget.

– Dette er forgjengelighetens kunst. Folkelivet skal spasere over det, så vi vet ikke hvor lenge det varer. Tanken er å vise tidens tann og hva den gjør, også med kunst.