Hopp til innhold

Oppdrettsnæringen: – Må finne andre markeder

Oppdrettsnæringa ser alvorlig på importforbudet av fisk som er innført i Russland. Norsk eksport av laks er stor. – Det er en vanskelig situasjon. Nå må vi finne andre markeder, sier konsernsjefen i Salmar.

salmar ansatt

Oppdrettsnæringa må finne andre markeder for norsk laks. Eksporten av laks til Russland er stor fra Norge.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Konsernsjef Leif Inge Nordhammer i Salmar sier dette forbudet vil merkes for laksenæringa.

Norge eksporterer hvert år nesten 130.000 tonn laks til Russland. Vel ni prosent av dette blir eksportert av Salmar.

Russland er det største og viktigste eksportmarkedet for norsk sjømat, ifølge Nærings- og fiskeridepartementet. Norge eksporterer laks, ørret, torsk, makrell og sild til Russland.

Norske oppdrettsbedrifter frykter alvorlige konsekvenser for næringa.

Må finne nye markeder

Leif Inge Nordhammer

Konsernsjef i Salmar, Leif Inge Nordhammer, sier eksporten av laks til Russland har vært stor og økende.

Foto: NRK

– Det er jo litt alvorlig i det korte bildet for norsk oppdrettsnæring. Eksporten av laks har økt jevnt og trutt til Russland og har nådd veldig store volum. Vi tror nok vi skal løse utfordringa på sikt, selv om det kan bli litt tungt den første tida, sier konsernsjefen i Salmar.

Nordhammer sier at oppdrettsnæringa nå må finne nye markeder.

– Alternativene er å finne andre markeder og andre land som kan ta denne fisken. Vi eksporterer jo norsk laks til vel 130 land, sier Nordhammer.

Odd Lorentz Strøm

– Russland stort sett er selvforsynt med landbruksprodukter, men har underdekning på sjømatsiden. Det betyr at den russiske forbruker også vil merke importstoppen, sier direktør Odd Lorentz Strøm i oppdrettsselskapet Nova Sea.

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

– En importstopp vil ramme hardt og skape et kaos som både norske og russiske aktører må nøste opp i. Nye strukturer må bygges opp, sier direktør Odd Lorentz Strøm i oppdrettsselskapet Nova Sea på Lovund i Nordland, til NRK.

– Verst for russerne

Ole Kristian Kjellbakk er direktør i oppdrettsselskapet Polar Quality som selger laks for produsenter i Salten. Russland står for 20 prosent av selskapets marked. I 2012 solgte selskapet 15.106 tonn laks til en verdi av 405 millioner kroner.

– Russland er en viktig kunde. Samtidig sitter vi nå på kontoret og diskuterer, men det er ingen krisestemning. Slik vi ser det er situasjonen verst for våre russiske kunder. At et markedet forsvinner gjør at andre markeder åpner seg, sier han til NRK.no.

– Det kvantumet som tidligere har gått ut på det russiske markedet, må vi nå finne andre markeder for. Det å skape nye markeder, tar tid. Det betyr at det kan bli problemer, både å få levert og solgt sild og makrell utover i sesongen, sier daglig leder Steinar Jonassen i Nordland Fylkes Fiskarlag til NRK.

Ber om hjelp fra myndighetene

Salmars konsernsjef er ikke like optimistisk som sin nordnorske kollega, og ber norske myndigheter om hjelp i den vanskelige situasjonen.

– Det vi ønsker oss er at myndighetene er mer fleksible og ser på dagens reguleringsbestemnekser knyttet til maksimalt biomasse i merdene. Vi håper på mer fleksibilitet for å unngå et stort slaktepress, sier Nordhammer.

– Jeg håper inderlig norske myndigheter kan gjøre dette for å avhjelpe situasjonen som har oppstått. Dermed kan vi få et større tidsrom for å tilpasse oss situasjonen.

Kursfall for oppdrett

De russiske sanksjonene ga umiddelbart utslag på Oslo Børs.
Marine Harvest gikk til topps på omsetningslisten, med et kursfall på over 8 prosent. SalMar ble også handlet mye og gikk ned 3,3 prosent.

Lakserømming Hitra

Salmars anlegg på Hitra.

Foto: Jøte Toftaker / NRK