Forslaget fra Royal Society for Public Health på hvordan vi skal få bukt på fedmeepidemien i verden har skapt reaksjoner i Storbritannia de siste dagene.
Når du kjøper for eksempel en sjokoladeplate, vil de at du skal få en oppskrift på emballasjen over hva du må gjøre for å forbrenne sjokoladen.
Det var Aftenposten som først omtalte saken.
Se hvor mye du må trene for å forbrenne ulike matvarer i faktaboksen til høyre!
Professor, overlege og leder ved Senter for fedmeforskning i Trondheim, Bård Erik Kulseng, er positiv til forslaget.
Flere vil skjønne hva kalorier betyr
– Det er vanskelig for befolkningen å skjønne hva kalorier er i praksis. Forslaget virker bra fordi det vil gjøre at folk bedre skjønner betydningen av kalorier, sier Kulseng til NRK.
60 prosent av nordmenn er overvektige eller har fedme. De siste 20 årene har vi hatt en tredobling på verdensbasis.
– Matinntaket er det viktigste å ta tak i for å gå ned i vekt. De fleste vet at de må spise mindre for å klare det – men dessverre er det få som gjør noe med det i virkeligheten.
Aha-opplevelse
Professoren er særlig bekymret over fedmeepidemien fordi det er veldig vanskelig å komme med gode løsninger på problemet. Han har imidlertid erfart at det er noe som hjelper:
– Når vi informerer pasienter med overvekt og fedme om sammenhengen mellom kalorier og fysisk aktivitet, får de en aha-opplevelse.
Den samme vekkeren tror han folk får med merking for hvor mye en må trene på matvarene.
Han påpeker at det vil være forskjell på hvor mye en trenger å bevege seg fra person til person, men at merkingen vil gi en tydelig pekepinn.
Samtidig mener han denne typen merking må testes grundig før den når norske butikkhyller.
– Det må undersøkes hvor stor forskjell slik merking vil gjøre, sier han.
Ifølge en meningsmåling gjort av Populus polls, er 63 prosent av spurte briter positive til aktivitetsmerking på mat.
– Mange vil sannsynligvis spise mindre
Leder ved Senter for sykelig overvekt i Helse Sør-Øst, professor Jøran Hjelmesæth, sier til Aftenposten at han tenkte «yes» da forslaget kom:
– Mange vet ikke hvor mye kjemisk energi som ligger i energitette matvarer. Hvis denne forståelsen når «hvermannsen», så vil mange sannsynligvis spise mindre.
Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy sier til Aftenposten at han vil vite mer om merkingen før han gir sin støtte til forslaget.