Hopp til innhold

Roser lokalbefolkninga i Oppdal opp i skyene

I helga fikk Oppdal 180 asylsøkere på to dagers varsel. Thor Arne Hauge har jobba med mottaksetablering i 25 år, og han sier han aldri har opplevd maken til positiv mottagelse i løpet av sine år i bransjen.

Quality hotel, Oppdal

Her bor asylsøkerne som kom til Oppdal søndag.

Foto: Henrik Sundg@rd

På fredag fikk Oppdal kommune beskjed; om to dager kommer 180 asylsøkere til bygda. Lokabefolkninga organiserte seg, samla inn klær og diskuterte hvordan de best kunne hjelpe.

Sent søndag kveld kommer fire busser til Oppdal Turisthotell, et hotell som i hovedsak har stått tomt og vært lite i drift de siste årene. Ombord er slitne flyktninger som har kommet over grensestasjonen Storskog i Finmark.

Mottagelsen de fikk i fjellbygda har rørt en av veteranene i mottaksbransjen. Thor Arne Hauge er fagsjef i Link, mandag kveld la han ut følgende oppdatering på Facebookgruppa Refugees Welcome To Oppdal:

– Det kommer så mye klær og utstyr at vi sliter litt med å fordele alt. Men engasjementet tror jeg faktisk jeg må si at jeg aldri har opplevd maken til, og jeg har jobbet med mottaksetablering i 25 år . Denne evnen hos så mange innbyggere til og ikke bare si at man bryr seg, men og virkelig gjøre det, bør gjøre alle stolt.

I kø for å hjelpe

Thor Arne Hauge, fagsjef i Link, som driver Mysebu mottak

Thor Arne Hauge, fagsjef i Link som driver asylmottak.

Foto: NRK

Thor Arne Hauge har vært i Oppdal siden fredag og er overveldet og rørt over responsen. Her trengs ikke lengre klær og utstyr.

Til NRK forteller han at folk kommer og spør om de kan ta med noen på fotball, om de kan ta noen med på biblioteket, om de kan følge noen til det ene eller det andre. Folk møter opp på asylmottaket på kvelden for å prate eller spille litt sjakk.

– I dag kom en fyr og spurte om han kunne ta med 20 personer på jazzkonsert i kveld. Dette at veldig mange oppdalinger gjør en liten ting en kveld i uka, noen timer eller bare sier hei til noen, er veldig bra.

Vi sa det er nesten umulig

Hauge forteller at de fikk den endelige beskjeden fra UDI på fredag om at de trengte et mottak på søndag.

– Vi svarte at det var nesten umulig, og UDI sa at det var helt nødvendig.

Søndag kveld ankom 180 flyktninger. Måten lokalbefolkninga engasjerte seg på mener han gjør kommunen til et eksempel for andre. Via en Facebookside kommuniserte frivillige om hva som trengtes og diskuterte hvordan de best kunne hjelpe.

Stolt ordfører

Kirsti Welander

Ordfører Kirsti Welander er stolt over sambygdingene sine.

– Det gjør meg veldig stolt, jeg er helt overvelda, sier Kirsti Welander, nyvalgt ordfører i Oppdal.

Hun trekker også fram det som handler om og ikke gi, men at folk bruker av tiden sin som det aller viktigste. Det varmer å se at folk drar til hotellet, foreslår utflukter, tar de med på fotballkamp og ordner så barna får leke med andre barn.

– Hva tenkte du når dere fikk to dagers varsel om ankomst av nesten 200 flyktninger?

– Jeg skal være så ærlig å si at jeg ble ganske stressa.