Hopp til innhold

Jubel for Røros

Røros-ordføreren jublet i Brasil da Unesco vedtok at kommunen settes på lista over verdens viktigste kultur-og naturarvområder.

Kjerkgata på Røros
Foto: Tor Beisvåg

- Dette er veldig, veldig stort. Like før midnatt lørdag bestemte Unesco, uten diskusjoner, å sette et utvidet område i Røros på Verdensarvlista, forteller ordfører Hans Vintervoll på telefon fra Brasil.

Norge har tidligere sju steder på Verdensarvlista: Bryggen i Bergen, Urnes stavkirke, Bergstaden i Røros, Helleristningene i Alta, Vegaøyan, Vestnorsk fjordlandskap og Struves meridianbue. Unescos verdensarvliste i Norge.

Applaus for Røros

Til stor jubel og applaus fra norske og nordiske delegater i salen i Brasil ble Røros ropt opp og satt på lista over verdens viktigste kultur-og naturarvområder.

Selve Røros bergstad feirer i år 30 år på verdensarvliste, men dette er en utvidelse av området . Verdensarven i Røros presenteres.

I Verdensarvkomiteens beslutning heter det bl.a.:
Røros bergstad, etablert i 1646, er unik. Den er bygget i sin helhet i tre, og er tett knyttet til et kulturlandskap som viser på en fremragende måte hvordan bergverksdriften, transporten og levesettet måtte tilpasse seg naturens krav – fjellvidde, kaldt klima, avsides beliggenhet uten veier og med marginale vekstmuligheter for skog og landbruk. På dette grunnlaget utviklet det seg en enestående kultur som delvis er forsvunnet, men det er bevart klare spor etter den.

Betyr mye for Røros

- Dette betyr veldig mye for Røros og de fem kommunen som er en del av dette området på Verdensarvlista, sier Vintervold

- Hele området og Røros blir satt ekstra på kartet, og viser at stedet vi bor i har betydning for hele verden. Det er noe å være stolt av, sier en glad Røros-ordfører.

Ordfører Hans Vintervold i Røros

Glad og stolt ordfører, Hans Vintervold i Røros.

Foto: Røros kommune

Miljøvernministeren er fornøyd

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim er svært glad for vedtaket, og han bekrefter Norges vilje til å videreføre sin støtte for verdensarven.

Status som verdensarv er det høyeste kvalitetsstempel kultur- og naturarv kan oppnå. For å oppnå denne statusen kreves en grundig dokumentasjon av områdets fremragende verdier som skal ivaretas for framtidige generasjoner. Fem kommuner og to fylkeskommuner har sammen med de statlige myndighetene dermed påtatt seg ansvar for å forvalte området på best mulig vis.