Hopp til innhold

Ber voldsdømte foreldre vurdere å søke om gjenåpning

Forskere har gjennomgått 17 dommer og mener flere foreldre kan være feilaktig dømt for filleristing. Nå har Riksadvokaten konkludert med at påtalemyndigheten ikke vil begjære noen av sakene gjenåpnet.

Riksadvokat Jørn Maurud

HAR VURDERT GJENÅPNING: Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud har vurdert om påtalemyndigheten skal begjære gjenåpning for noen av de domfelte i de 17 filleristingssakene.

Foto: Ørn E. Borgen / NTB

Bakgrunnen for Riksadvokatens avgjørelse er en forskningsartikkel som ble publisert i starten av oktober: En gruppe juridiske og medisinske eksperter har gått gjennom 17 straffesaker i 2004–2015 hvor foreldre var tiltalt for å ha filleristet barna sine.

Forskerne konkluderte med at flere av disse foreldre kan være feilaktig dømt.

Nå har Riksadvokaten vurdert om noen av straffesakene skal begjæres gjenåpnet av påtalemyndigheten.

Det er det foreløpig ikke noe grunnlag for, skriver riksadvokat Jørn Sigurd Maurud i en uttalelse torsdag.

«Etter riksadvokatens vurdering gir det som til nå er publisert ikke grunnlag for det. De medisinske konklusjonene er i begrenset grad grunngitt i artikkelen. Forfatterne har bebudet at det vil bli publisert en medisinsk vinklet artikkel som vil gå dypere inn i de medisinske funnene.»

Debatten rundt filleristing av barn er preget av sterke motsetninger i det medisinske fagmiljøet.

Kan søke om gjenåpning selv

Riksadvokaten har varslet forsvarerne og de domfelte om sin avgjørelse om å ikke begjære gjenåpning av noen av disse sakene.

Samtidig ber han foreldrene og forsvarerne om å vurdere om de ønsker å gjenoppta saken sin:

«Vi finner det imidlertid riktig allerede nå å varsle forsvarerne i de aktuelle sakene, slik at de domfelte blir gjort oppmerksom på det som har kommet frem og får en foranledning til selv å vurdere om man ønsker å fremme sin sak for Gjenopptakelseskommisjonen.»​​

Brevet fra riksadvokat Jørn Sigurd Maurud er sendt til forsvarerne og domfelte i 12 av de 17 sakene som er omtalt i forskningsartikkelen:

«I tre av de 17 sakene ble tiltalte frifunnet, og to saker gjaldt domfellelse for unnlatelse av å besørge helsehjelp, hvor årsaken til barnets skade/sykdom ikke var relevant. I de øvrige 12 sakene foreligger det domfellelse for voldsanvendelse, og i disse sakene har riksadvokaten sendt likelydende brev til forsvarerne og de domfelte.»

Disse sakene har forskerne gransket

Juridiske og medisinske eksperter har gått gjennom 17 barnevoldsdommer i perioden 2004-2015 hvor foreldre er blitt tiltalt for å ha filleristet barna sine.

Burde blitt publisert parallelt

– Vi har altså pekt på medisinsk tvil når det gjelder de sakkyndiges tolkninger og konklusjoner, sier jusprofessor Ulf Stridbeck ved Universitetet i Oslo til NRK.

Han er førsteforfatter av denne juridiske forskningsartikkelen. Stridbeck og de andre forskerne understreker at den medisinske artikkelen er under utarbeidelse.

Den vil svare på det som Riksadvokaten etterlyser. Artikkelen vil i detalj redegjøre for hvert enkelt barns sykehistorie, kliniske tilstand og billeddiagnostikk. Men det er usikkert når artikkelen blir publisert.

– Det har vi som forfattere ikke kontroll over. Den må jo publiseres før den blir offentlig. Jeg ser nå at det hadde vært en fordel om de to artiklene hadde blitt publisert parallelt, sier Stridbeck.