Hopp til innhold

Restauranten serverer mat fra søpla

Søppelmat er kanskje ikke akkurat det du tror det er. På en restaurant i Trondheim er det ikke hamburgere og pizza det går i, men sunn vegetarmat – fra søpla.

Trondheim folkekjøkken

All matene som blir lagd hos Trondheim folkekjøkken, er et restulatat av såkalt 'containersvømming'

Foto: Isabel Araya / NRK

– Vi har jo fått luktesansen for å kunne skille mellom bra og dårlig mat. Så når maten som ligger i søpla er helt fin så hvorfor skal vi ikke benytte oss av den, sier Mari Tinnen som er i gang med å lage falafel på en litt skeiv komfyr.

Hun jobber til daglig som kokk, men hver tirsdag bruker i tillegg hun kokkekunsten til å tilberede mat med råvarer som butikkene kaster.

– «Ikke spør hvor det kommer fra»

Hos Trondheim folkekjøkken står det et bord fullt av kikerter, tomat, banan, poteter, gulrot, olivenolje, krydder og mye mer. Det koster ingen ting, fordi noen syns det er søppel. Selve bordet og de andre møblene har de fått fra den nærliggende Gratisbutikken.

– Folk vil for eksempel ikke kjøpe helt modne tomater, så butikkene kaster dem, sier Tobias Brennvik.

Han fikk ideen til Trondheim folkekjøkken etter at han var på Kafé Knaillhard i ungdomshuset UFFA (Ungdom for fri aktivitet) i Trondheim.

– Det kom ei dame med en sekk full av tomater, og sa «ikke spør hvor de kommer fra», sier han.

Hun hadde skaffet tomatene i «containersvømming» altså ved å hente dem fra containere utenfor butikker. Da Brennvik selv ble med på tokt fant han etter hvert så mye brukbar mat at han til slutt måtte finne en måte å få større avkastning på den.

Mari Tinnen

Kokk Mari Tinnen i gang med å improvisere dagens middag fra innsamla mat på Trondheim folkekjøkken.

Foto: Isabel Araya / NRK

– Smaker på framskritt

Dermed så Trondheim folkekjøkken dagens lys. I begynnelsen holdt de til i lokalene til UFFA, men nå har gratisrestauranten egne lokaler i bydelen Svartlamon, med plass til opptil 40 gjester.

– Det er en del folk fra Svartlamon, og mange utenlandske studenter. Alle er velkomne, gammel, ung, fattig og rik, sier Brennvik.

Trondheim folkekjøkken

ÅPEN: Her er alle velkommen, sier Julie Henning.

Foto: Isabel Araya / NRK

Poteter, Trondheim folkekjøkken

Poteter og rotgrønnsaker havner ofte i containeren.

Foto: Isabel Araya / NRK

De som kommer er ofte også med på å lage maten, og svenske Andreas Thelander har blitt et fast medlem av gjengen.

– Vi lager mat sammen, vi jobber sammen og vi har noe vi tror på. Vi vil veldig gjerne se et samfunn der vi respekterer naturen og planeten vi bor på og er avhengig av. Her får vi i hvert fall smake på at vi gjør et framskritt, sier Thelander.

Nå har også gjort avtaler med en del butikker slik at maten som blir kastet ikke trenger å ta veien innom containeren før den blir hentet av gjengen ved Trondheim folkekjøkken.

Her kan du se videoen og høre låten "Takk for maten", med til Magnus Eliassen og Fredrik Olsen (Kråkesølv) i Ødelagte Menneske, som handler som containersvømming.

330 000 tonn mat i året

Det blir kasta rundt 330 000 tonn spiselig mat i Norge hvert år. De som "shopper" i søppelcontainere forteller at de finner alt fra indrefilet og spekeskinke, til grønnsaker og hermetikk.

På Trondheim folkekjøkken lager de kun veganermat, men kjøttet de finner går ikke til spille.

– Vi setter det ved døra, slik at folk kan ta det med seg på vei ut, sier Brennvik.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.