Stjørdalselva - Det er ikke alle rekorder som er like velkomne, i hvert fall ikke når konsekvensen er flom, ras og stengte veier. Bildet viser flommen i Stjørdalselva. - Foto: Ole Martin Wold /

Det er ikke alle rekorder som er like velkomne, i hvert fall ikke når konsekvensen er flom, ras og stengte veier. Bildet viser flommen i Stjørdalselva.

Foto: Ole Martin Wold

Nye nedbørsrekorder i Trøndelag

Det ble satt seks nedbørsrekorder I Trøndelag i mars. Meråker topper lista med 270 millimeter.

– Jeg er jo fra Kolvereid i Namdal. Jeg har pratet med de hjemme, og det er ikke mange lyspunkter, sier statsmeteorolog Gunnar Livik.

Og selv om de er godt vante med nedbør på Vestlandet, blir det litt ekstra snakk når det kommer nye rekorder. Og kanskje spesielt rekorder fra Trøndelag.

– Rekorder er jo litt å snakke om, men det blir spesielt med Trøndelag. Det er mye jordsmonn som er utsatt, og faren for kvikkleireras blir også stor. Det er tross alt mye kvikkleire i Trøndelag, sier han.

Seks rekorder

Ved seks målestasjoner i Trøndelag er det ifølge meteorologikonsulent Helga Løvaas registrert nye rekorder.

– Orkdal, Ørlandet, Værnes, Meråker, Verdal og Steinkjer har alle satt rekorder for mars i år, sier hun.

Også ved målestasjonen på Voll i Trondheim lå det lenge an til å kunne bli rekord, men med 211 millimeter er det enda et stykke igjen opp til rekorden fra 1945 på 237 millimeter.

Så hvor mye nedbør er egentlig normalen i mars?

– Det normale for mars måned er rundt 60 millimeter, sier Erling Rygg, værobservatør for Meteorologisk institutt.

De rekordstore nedbørsmengdene har også satt sine spor på nyhetsbildet de siste ukene etter at flom og ras har gått ut over infrastruktur, samt isolert flere husstander.

Hvor kommer alt regnet fra?

Statsmeteorologen kan heldigvis berolige de som frykter at alt regnet i mars er et resultat av klimaendringer.

– Det var et høytrykk over Storbritannia og Nordsjøen som gjorde at lavtrykkene ble presset nordover. Dette førte til at regnværet la seg på rekke over Midt-Norge, sier Livik.

Ifølge Livik ville riktignok lavtrykk vestfra normalt ha ført til et noe mer bygepreget vær enn det vi var vitne til i mars.

– Det er bare uflaks. I tillegg er jo ikke akkurat Trøndelag det området som slipper unna skitværet. Det har vært mang en 17. mai med kalde fingre for eksempel.

Bedring i påsken

Ifølge Livik ligger det heller ikke an til noen stor forbedring den neste uken, men det blir ikke de samme nedbørsmengdene som i mars.

– Det kommer nok jevnt med byger, og sannsynligvis blir det nedbør alle dager. Når det er sagt ser både tirsdag og fredag lovende ut, så de dagene kan det bli perioder med sol.

Og som alltid er det enkelte deler av Trøndelag som får mer vær enn andre steder.

– Det er ytre strøk, og spesielt Fosen, som får det verste været. Indre strøk får, om ikke fint vær, så i hvert fall stort sett oppholdsvær.

Flom i Stjørdalselva - Fra flommen i Stjørdal. Både Værnes og Meråker satte nedbørsrekord i mars. - Foto: Tor Aage Hansen /

Fra flommen i Stjørdal. Både Værnes og Meråker satte nedbørsrekord i mars.

Foto: Tor Aage Hansen
Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad, var sentral i den opprivende prosessen som endte med folke-nei til å slå seg sammen med naboene på Ørland. I høst gir 76-åringen seg, etter 15 sammenhengende år som øverste politiker.

Ordfører i Bjugn, Arnfinn Astad, gir seg som øverste politiker til høsten.

Det skal være mer næringsrikt og bedre for magen..nei det er ikke noe helt nytt snarere en god gammeldags oppskrift

Gammeldags oppskrift, bra for magen

9 april 1940 okkupertte tyskerne Norge. Et trondheimsselskap, ti millioner kroner og 600 statister sørger nå for en ny dokumentar, der hemmeligholdt informasjon om felttoget for 74 år siden kommer frem

Dokumentarinnspilling i Trøndelag

Opphavsrett NRK © 2014

Ansvarlig redaktør: Thor Gjermund Eriksen

Nettsjef: Frank Gander (konst.)