Hopp til innhold

Regnet lokker fram rottene

Den regntunge forsommeren gjør at rottene trekker opp fra kloakken og inn i hus og hager. Flere skadedyrfirma opplever økt pågang fra folk som har fått rottebesøk.

Rotte

VIL HA DET TØRT: Regnet fortrenger rottene fra kloakken, og de firbeinte fristes av tørrere forhold over bakken når de skal yngle.

Foto: Anticimex

Rotter

ROTTEFANGET: Nelly Witzell viser fram ei rotte som ble tatt i et bolighus i forrige uke.

Foto: Brechan rør

– Akkurat nå har vi så mange henvendelser at vi ikke rekker over alt, sier rørleggermester Håvard Brechan i Trondheim.

Han kartlegger avløpssystemet i hus som har fått ubudne gjester.

– Rottene tar seg inn via avløpsrør som er avglemt eller stengt på en dårlig måte. Noen har terset med plastposer, og det holder ikke lenge. Vi finner også gamle rørsystem som er veldig enkle å komme gjennom, forklarer Brechan.

Også i østlandsområdet har pågangen vært merkbart større den siste tiden på grunn av unormalt mye regn til årstiden å være.

– Rottepopulasjonen er ikke større, men de blir fordrevet fra sine vanlige ferdselsområder og søker nye steder, sier teknisk sjef i Rentokil, Arne Nese, til NRK.

Les: Våteste mai siden 1949

Regnet presser rottene opp

Rottehull

ROTTEHULL: Her ved grunnmuren til en bygård i Trondheim har rottene funnet seg en vei inn i huset.

Foto: Tine Nilsen / NRK

Ikke langt fra Trondheim sentrum inspiserer Stig Erik Haarberg i Pelias skadedyrkontroll grunnmuren på en bygård fra 1890-tallet. Slike bygninger er lett match for rottene.

– Her er det veldig mye stablestein. Rottene kommer seg ut fra drens (overvannsrør journ.anm.) og går rett opp i grunnmuren. Herfra kan de bevege seg fritt helt til de kommer til stubbloft og kan på den måten spre seg videre i bygget, sier Haarberg.

For selv om rotta er en dyktig svømmer, er den like lite glad i regnet som oss.

– Rottene liker seg best på de tørre områdene i kloakkledningene. Når avløpet fylles med vann presses de opp gjennom sluk og utettheter. Derfor ser vi flere rotter over bakken, sier Haarberg.

Yngler gjerne innendørs

Nelly Witzell

GIR RÅD: – Ikke mat fugler, rottene elsker fuglemat. Pass på søpla og oppgrader røranlegget hvis du kjøper et gammelt hus, oppfordrer Nelly Witzell.

Foto: Tine Nilsen / NRK

Ingen vet eksakt hvor mange rotter som finnes i Trondheim, men skadedyrbekjemperne anslår mellom 200 000 og 300 000. 80 prosent lever i kloakken.

Rotter yngler året rundt, og når kloakken fylles med vann må de finne nye steder når familieforøkelsen nærmer seg, forteller Nelly Witzell i skadedyrfirmaet Boss.

– Det er mange der nede. De har ingen fiender og nok tilgang på mat og vann. De er glad i ungene sine akkurat som oss, så når de skal yngle vil de ha så gode forhold som mulig for familien sin, smiler Witzell.

Her er noen av rådene for å unngå rottebesøk:

  • Ikke mat fuglene. Rotter elsker fuglemat.
  • Ikke oppbevar søpla for nært husveggen. Sørg for at søppelkasser er lukket.
  • Hold vegetasjonen rundt huset lav.
  • Oppgrader rørsystemet hvis du kjøper et gammelt hus.
  • Fjern gamle rør og sløyfer.

Spent på rottehøsten

Stig Erik Haarberg i Pelias er spent på hvordan dette gir seg utslag til høsten.

– Får vi veldig mye rotter som etablerer seg og blir vant til forhold hvor de finner både mat og søppel, kan vi få et økt trykk på bakkenivå. Derfor er det ekstra viktig nå at ugress, høy vegetasjon og kompost holdes bort fra husveggene.

HØR: Regnet lokker fram rottene som er på vei inn i hus og hager.