Hopp til innhold

Reddet av luftambulansens nye mobilapp

Før helga ble Roger Viken fra Malvik den første personen i Norge som brukte og ble reddet av luftambulansens nye mobilapplikasjon.

Ble reddet av ny mobilapp

Her blir Rune Viken berga ned fra fjellet med brekt fot. En ny mobilapp sørget for at Viken ble hentet på rekordtid.

Foto: Viggo Jess Iversen

Roger Viken

Viken selv er ikke sikker på hvordan situasjonen ville ha blitt dersom han ikke hadde hatt appen på telefonen.

Foto: Bjørn Solli/NRK

Roger Viken var ute på løpetur i fjellet i Sør-Trøndelag da uhellet inntraff. Marka var fuktig og Viken skled på svaberglignende underlag. Like etter registrerte han et høyt smell.

– Det var ikke vondt med det samme, mulig det var adrenalinet eller sjokket, men akkurat der og da så kjente jeg ingen smerte. Men det var jo et ubehagelig syn. Foten pekte ikke i den retningen jeg kunne ha tenkt meg, sier den uheldige joggeren til NRK.

Ikke lenge før fjellturen hadde Viken lasta ned den nye mobilappen fra Norsk Luftambulanse. Denne appen bruker mobilnettet og GPS til å finne posisjonen man befinner seg i.

– Dette ser dårlig ut

For Viken ble appen avgjørende da hjelpen var på plass etter 15 minutter.

– Jeg forstod egentlig ikke at jeg hadde brukket foten før jeg så at kneet stod i en retning og foten i en helt annen. Min første tanke var at dette så dårlig ut siden jeg befant meg midt oppe på fjellet, men så huska jeg appen, sier han.

Ifølge Viken var det veldig enkelt å følge de instruksjonene som dukket opp på mobiltelefonen, og ikke lenge etter hadde han kontakt med AMK.

– Bruk kart og kompass!

Steinar Einvik var legen om bord i luftambulansen som henta Viken.

– Det gikk veldig fort på grunn av at han benytta seg av appen, og vi fant ham rimelig kjapt, sier Einvik, som mener nøyaktigheten på verkøtyet er avgjørende.

– Posisjonen på den som bruker appen kan sprike med 30 meter, og det er jo veldig bra når man er ute i terrenget, sier han.

Legen påpeker likevel viktigheten med kart, kompass og GPS når man er ute i fjellet.

– For å bruke denne appen så er man jo helt avhengig av mobildekning, og det er jo ingen selvfølge til fjells, sier Einvik.

Brukervennlig

Det tar ikke lang tid før Viken registrerer at helikopteret nærmer seg.

– Jeg hører at de kommer, og deretter ringer de meg på mobilen for å bekrefte at de vet hvor jeg befinner meg. Like etter lander helikopteret ved siden av hvor jeg ligger, sier han.

– Hva hadde skjedd dersom du ikke hadde hatt appen?

– Det er jeg veldig usikker på. Jeg er ikke sikker på om jeg hadde kommet på å ringe 113 med det samme. Er det 112, 110 eller 113 man ringer? Denne appen var kjempeenkel, jeg bare fulgte instruksjonene, sier Viken til NRK.

– Avgjørende med koordinater

Generalsekretær i Luftambulansen, Erik Kreiberg Norman, er godt fornøyd med den første redningsaksjonen takket være den nye appen.

– Vi håper jo at folk vil laste ned appen, og at den blir brukt nettopp i slike sammenhenger. Det er klart om du befinner deg på en plass hvor det er vanskelig å oppgi ekstakt posisjon, så vil koordinatene på denne appen være helt avgjørende for at vi raskt kan rykke ut, sier han.

Einvik er enig og mener dette vil være et godt supplement for luftambulansen.

– Vi skal ikke basere oss på dette verktøyet, men det vil være hjelpsomt, det tror jeg ganske sikkert, sier legen til NRK.

Ny app fra Norsk Luftambulanse

Slik ser appen fra Norsk Luftambulanse ut på telefonen.

Foto: Norsk Luftambulanse