Hopp til innhold

Redd for å miste AMK-sentralen i Namsos

Namsos-ordføreren advarer mot svekket beredskap når nødmeldesentralene og 50 arbeidsplasser kan forsvinne grunnet nærpolitireformen.

AMK-sentralen i Namsos

SENTRAL: AMK-sentralen i Namsos dekker Nord-Trøndelag, og er en relativt stor virksomhet i Namsos.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Onsdag 10. juni behandler Stortinget norsk politis fremtid. Da avgjøres antall politidistrikt og mye annet om etatens struktur.

– I avtalen mellom regjeringspartiene og Venstre er det tatt inn en tekst om at 110-sentralen skal flyttes dit politimesteren får sete. Dermed anser vi det slik at toget har gått, hvis dette vedtas i Stortinget, sier ordfører i Namsos, Morten Stene.

De nye sentralene skal ifølge avtalen klargjøres for å kunne ta imot AMK, altså 113-nummeret i dag, har Stene merket seg. Dette er en svært stor virksomhet med mange arbeidsplasser ved sykehuset Namsos i dag, påpeker han.

– I sum er det dramatisk, det som nå kanskje blir vedtatt i Stortinget i juni, fastslår Namsos-ordføreren.

Skeptisk til reformen

Ordfører Morten Stene

DRAMATISK: – I sum er det dramatisk, det som nå kanskje blir vedtatt i Stortinget i juni, sier ordfører i Namsos, Morten Stene.

Foto: Tarig Alisubh / NRK

Begrepet «robuste enheter» i forslaget til politi-organisering har skapt frykt i distrikter hvor folk er redde for svekket beredskap.

– Da får du mindre kunnskap om det som røres seg i risikobildet ute. Du får flere mannskaper å forholde deg til, slik at de personlige relasjonene også blir dårligere, tror Stene.

– Ubalanserte utredninger

NRK fortalte tidligere denne uka om Namsskogan kommune, som bruker brannvesenet som utrykningsstyrke – og som har fått stadig flere politioppgaver og ambulanseoppdrag.

Hvis 110-sentralen havner i sentrale strøk og dekker et større område, frykter enkelte for at lokalkunnskap og improvisasjonsevne forsvinner.

– Jeg tror det blir mye vanskeligere. Da får du raskt mannskaper fra 40–60 kommuner å forholde deg til, da snakker vi raskt 2000 personer. Jeg tror ikke vi kan vente at en operatør eller to skal ha oversikt over alle, sier avdelingsleder Håvard Sæther ved sentralen i Namsos til NRK.

Sæther er kritisk til utrederne i prosessene rundt nødsentralene. Han mener fremhever fordelene ved større enheter, og ulempene ved små enheter. De gjør mindre av det motsatte.

– Rapportene og analysene fremstår som litt ubalanserte, synes Sæther.

Gir ikke opp

Namdalen står overfor planer om sentralisering innen flere etater. Ordfører Stene i Namsos har likevel ikke gitt opp kampen om 110-sentralen:

– Det regjeringen legger opp til nå, er en storstilt sentralisering av hele landet. Vi er svært bekymret for det. Derfor ønsker vi å berge arbeidsplasser ved å drive 110-sentralen i Nord-Trøndelag like godt fra Namsos, som fra Trondheim, forklarer Stene.

– På landet er det mye viktigere å ha lokalkunnskap enn i en by, hvor du har korte avstander, adresser og gjerne nærhet til en nabokommune hvor det finnes ressurser. På landet må du vite hva du snakker om når du får ei melding, fastslår han.

Håvard Sæther og Ståle Ruud

Avdelingsleder Håvard Sæther (til venstre) ved 110-sentralen og brannsjef Ståle Ruud i Namsos frykter sentralen vil bli nedlagt.

Foto: Kjartan Trana/NRK