Video Rånere skremmes med døden - Foto: Nyhetsspiller /

Unge, mannlige bilførere fikk et sterkt møte med døden hos et begravelsesbyrå i Trondheim.

Rånere skremmes med døden

Trygg Trafikk bruker sterke virkemidler for å få unge bilførere til å kjøre mer forsiktig.

11 unge menn sitter skolerette når de ansatte ved Thanatopraksis i Trondheim forteller om konsekvensene av uvettig kjøring. De driver med stell av døde, og får ofte inn trafikkofre som er stygt skadet.

– Disse guttene elsker fart og spenning, så de tåler nok dette, sier daglig leder Thorbjørn Aass ved Thanatopraksis til NRK.no.

Felles for de 11 er at de er unge mannlige sjåfører med bilinteresse. Det er den gruppa som er aller mest representert i trafikkulykker.

Skal skremmes til vett

Bård Morten Johansen - Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk. - Foto: Tone Iversen / NRK

Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

Foto: Tone Iversen / NRK

Nå har Trygg Trafikk og SINTEF satt i gang et prøveprosjekt for å få unge bilførere til å ta det mer med ro i trafikken.

Guttene skal få se folk som er drept og skadd i trafikken, preparering av lik, og få et innblikk i sorgen de etterlatte sitter igjen med.

– Vi er på leting etter en slags vaksine som kan gjøre en forskjell hos unge gutter som er opptatt av bil. De er mer utsatt for ulykker fordi de er mye på veien, og fordi det noen ganger går litt fort, sier Bård Morten Johansen i Trygg Trafikk.

– Vil ikke ende sånn

Målet med skrekkurset er å bevisstgjøre unge menn i trafikken. Og det ser ut til å ha en viss effekt. Det å møte døden i en kiste setter sine spor.

– Jeg vil ikke ende opp sånn, jeg vil heller dø av alderdom, enn å dø i bilulykke, sier Tor Anders Tøsdal.

Robert Vanvik - Robert Vanvik har fått noe å tenke på. - Foto: Tone Iversen / NRK

Robert Vanvik har fått noe å tenke på.

Foto: Tone Iversen / NRK

– Man får seg en tankevekker. Jeg må prøve å roe litt ned fremover tror jeg, sier Robert Vanvik.

Håper det virker

I løpet av et halvt år skal ungdommene gjennom seks ulike samlinger, fra hverdagslige opplevelser i trafikken, til de alvorlige konsekvensene uvettig bilkjøring kan få.

– Vi måler ikke effekten på adferd etterpå, men vi snakker med dem underveis, sier trafikkforsker Dagfinn Moe i SINTEF.

Han er opptatt av at kommunikasjonen går begge veier.

– Vi skal også lære av ungdommene her. Hva synes de som er bilinteresserte om å være på sånne ting? Er det med på å få dem til å tenke seg litt mer om?

Gutter på likhuset - Det var tydelig at likene på begravelsesbyrået gjorde inntrykk på guttene. - Foto: Tone Iversen / NRK

Det var tydelig at likene på begravelsesbyrået gjorde inntrykk på guttene.

Foto: Tone Iversen / NRK

Vi setter pris på at mange bidrar med meninger, erfaringer og synspunkter i kommentarfeltet. Takk for at du begrunner dine meninger og avstår fra personangrep. Innlegg som ikke følger våre regler for deltakelse kan bli slettet.
Lokale kvinner vil hindre fraflytting fra øyrekka utenfor Frøya.
Louila Tuban er glad for støtten etter at det ble kjent at hun likevel får en nyretransplantasjon. Den 31 år gamle kvinnen fra Filippinene har alvorlig nyresvikt, men fordi hun bare har midlertidig opphold i Norge ble hun først nektet operasjon.
Et av Håkon Blekens hovedverk, den 6 x 10 meter store alterveggen i St. Olavs domkirke i Trondheim har funnet sitt nye permanente hjem i Folkemuseet på Sverresborg.