Anne B. Ragde strålende fornøyd - Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK
Foto: Kaland, Ole / Ole Kaland, NRK

Ragdes kunsthevn

Med neglefil og visakort brøt forfatteren Anne B. Ragde seg i helgen inn i Litteraturhuset, der en gigantisk collage med 36 norske forfattere henger.

 

 

På kunstverket limte un ikke mindre enn sju tegninger av seg selv.

Den 15 kvadratmeter store tegningen henger i et rom i det nye litteraturhuset i Oslo. Men Ragde er ikke blant de utvalgte forfatterne.

Etter en fuktig kveld med champagne lørdag, valgte hun imidlertid å ta saken i egne hender, skriver VG.

- Dette var et nøye planlagt litterært geriljastunt, som jeg frontet på vegne av flere, sier Ragde til avisen.

Gode hjelpere

Ragde, som blant annet har skrevet Berlinerpoplene som nå går i filmatisert TV-serieversjon på NRK, forteller at mange gode hjelpere bidro.

- Utvalget av forfattere på collagen er et hett diskusjonstema blant landets forfattere, sier Ragde.

- Jeg handlet i nødrett. Derfor vil jeg ikke navngi noen av dem. Men jeg handlet på vegne av mange, sier hun.

Det er tegneren og illustratøren Steffen Kverneland som har laget den store collagen. Også tegningen Ragde klistret opp sju kopier av, er signert Kverneland, men fra en tidligere anledning. Allerede søndag var Ragde-tegningene fjernet.

- Usolidarisk og illitterært. Det rene hærverk! sier Ragde.

Rock'n'roll stunt

- Anne er et friskt pust i det litt sedate og pompøse norske litteraturmiljøet.Hun lurte alle ved å gjøre det vi andre som sitter hjemme og furter over at vi ikke er med på tegningen, ikke turte å gjøre.

- Hun tar en rock´n´roll- versjon som er typisk for henne, sier Roy Jacobsen som også sitter i styret i Litteraturhuset.

 

(©NTB)

Beredskapen er skjerpet på store trafikk-knutepunkt og arrangementer, og væpnet politi vil være mer synlig enn det vi er vant til.
Utenriksminister Børge Brende sier det er grunn til å ta trusselen om et terroranslag i Norge på alvor, men selv gjennomfører han programmet sitt i Trøndelag de neste dagene som planlagt.
Distriktsnyheter Trøndelag (Sør- og Nord Trøndelag, TV