Vil forby russefeiring i populært parkområde

Politikerne vil forby russefeiring i populært parkområde etter voldtektsanmeldelse.

Russ på festningen

Kristiansten festning i Trondheim er et populært sted for russen. Her møttes de også natt til 1. mai.

Foto: Henrik Sundgård / NRK
Politiet etterforsker voldtekt av en 14 år gammel jente

Politiet etterforsker fortsatt voldtekt av 14 år gammel jente. Ugjerningene skal ha skjedd ved en benk på haugen bak Trondheim Internasjonale Skole.

Foto: Henrik Sungård / NRK
Kristiansten festning

Det samler seg vanligvis mange mennesker ved festningen natt til 1. mai, og det samme gjorde det i år.

Foto: NRK
Knut Fagerbakke (SV), varaordfører Trondheim

Varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke (Sv) vil forby russefeiring ved festningen.

Foto: Aksel Kroglund Persson / NRK

For andre år på rad foreligger det en voldtektsanmeldelse i forbindelse med russefeiring på Festningen i Trondheim.

Det var natt til 1. mai at ei 14 år gammel jente anmeldte en voldtekt. Voldtekten skal ha skjedd nær Trondheim sentrum ved Kristiansten festning.

Det var Natteravnene som kontaktet politiet om den 14 år gamle jenta som fortalte at hun var blitt utsatt for et overgrep.

– Kan ikke ta en slik risiko

Nå ønsker politikerne å påvirke politiet til å stenge området rundt Festningen for russearrangement.

De ønsker nå at russen heller skal ta i bruk Marinen, et område like ved Nidelven i sentrum av byen.

– Etter de siste to års erfaringer mener jeg at feiringa på Festningen må avvikles. Vi kan ikke risikere at flere jenter kommer i den situasjonen som det ser ut til at to jenter har kommet i to år på rad, sier varaordfører i Trondheim, Knut Fagerbakke, til NRK.

Han vil at Formannskapet i kommunen nå skal be rådmannen om å gå i dialog med politiet med mål om å flytte slike arrangement til Marinen.

– Det er et flatt område hvor det er lett å holde kontroll på det som skjer, slik at man enklere unngår slike overgrep mot unge jenter. På Festningen er det derimot veldig uoversiktlig, sier Fagerbakke.

Politiet er uenig

Det er politiet som har myndighet til å stenge av området på Festningen. Men politiadvokat i Sør-Trøndelag politidistrikt, Alf Rune Nilsen, tror ikke Marinen er en bedre festplass.

– Det er vanskelig å si hva som er den beste plassen. Det handler om hvordan man oppfører seg og hvilke forholdsregler man tar. Vi mener også at Marinen er et uegnet område, sier Nilsen.

Dette er ikke varaordfører, Fagerbakke enig i.

– Jeg mener Marinen er bedre enn Festningen. Jeg ser det kan være ulemper med Marinen også, men med tanke på sikkerhet til unge jenter, mener jeg dette området er sikrere, sier Fagerbakke.

Mindreårige på russetreff

Russepresidenten i Trondheim ønsker ikke at mindreårige deltar på russetreffene, men sier de ikke gjør noe for å forhindre at det skjer.

Han synes det er ille å høre om voldtektsanmeldelsen.

– Det er veldig synd at jenter ikke skal få gå i fred uten at sånt skal skje. Det er helt forferdelig faktisk, sier russepresident i Trondheim, Martin Pedersen til VG.

Han sier russen ikke har oppfattet mindreåriges tilstedeværelse på arrangementer som et stort problem, men mener de ikke har noe der å gjøre. Festningen er ikke et offisielt arrangement, men er blitt et samlingssted for russen, sier han.

– Jeg prøver å gå ut og si at folk må gå sammen, minst tre stykker. De fleste som sånt skjer med, går alene. De som går sammen, skjer det ikke med, men det er skammelig at man ikke skal få lov til å gå i fred, sier Pedersen.

Skal avhøre vitner

Jenta, som anmeldte voldtekten, skal ha vært sammen med flere venner, men i løpet av kvelden skal de ha kommet vekk fra hverandre.

– Hun skal ha vært alene da hun møtte den angivelige gjerningsmannen, sier Nilsen.

Jenta har gitt et signalement, men det har vært vanskelig for henne å gjenkjenne personen.

Politiet hadde tirsdag kveld avhørt to vitner i saken, men ønsket ikke å si noe mer utover det.

Russ på Marinen

Nå ønsker politikerne i Trondheim at russen skal gjenoppta feiringen på Marinen ved Nidelven.

Foto: Hans H. Bjørstad


Video fra Trøndelag

Trenerne på hopplandslaget for damer og herrer øver før konsert på Rockheim til inntekt for kreftsyke barn.

Hopplandslagstrenerne øver til konsert

Trenerne på hopplandslaget for damer og herrer øver før konsert på Rockheim til inntekt for kreftsyke barn.

Hans Gunnar Vold startet som ungdom med å samle på stort og smått. Med årene har haugen vokst og nå stiller han ut alt hjemme på Lilleøyan gårdsmuseum i Stjørdal.

Sjekk denne skiltsamlingen

Hans Gunnar Vold startet som ungdom med å samle på stort og smått. Med årene har haugen vokst og nå stiller han ut alt hjemme på Lilleøyan gårdsmuseum i Stjørdal.

Høstferie betyr fjellferie for mange. Nå viser nasjonale tall at det er nesten en en tredobling i antall leteaksjoner de siste ti årene. Nå ber Røde Kors folk om være forsiktige når de er ute på tur.

Tredobling i leteaksjoner

Høstferie betyr fjellferie for mange. Nå viser nasjonale tall at det er nesten en en tredobling i antall leteaksjoner de siste ti årene. Nå ber Røde Kors folk om være forsiktige når de er ute på tur.