Hopp til innhold

Politiet nektet å avblåse ebola-isolasjon

Kommuneoverlegen ville avbryte ebola-alarmen på Værnes, men fikk beskjed om at politiets beredskap ikke kunne annulleres via telefon. Dette førte til at passasjerene måtte sitte i flyet en ekstra time.

Ebola-smitte

Passasjeren ble isolert i flyet i over to timer. Grunnen til at passasjerene ikke fikk forlate flyet var sikkerhetstiltak med tanke på å forhindre smittespredning.

Foto: Tor Åge Hansen / NRK

Mandag ettermiddag gikk alarmen på Værnes lufthavn, da de valgte å holde igjen et helt fly fordi de fryktet en av passasjerene kunne være smittet av ebola.

Rundt 100 passasjerer om bord i et KLM-fly fra Amsterdam fikk ikke forlate det. I nesten to og en halv time ble passasjerene holdt igjen med en mulig smittebærer om bord.

Kommuneoverlege Leif Vonen

Kommuneoverlege Leif Vonen forsøkte å avblåse isolasjonen på et tidligere tidspunkt, men ble nektet av politiet.

Foto: NRK

I en rapport fra kommuneoverlege Leif Vonen i Stjørdal kommune som NRK har fått innsyn i kommer det frem at han ville avbryte isolasjonen lenge før (last ned hele rapporten nederst i saken).

Klokken 17.17 ringte kommuneoverlegen Driftsentralen for Avinor, hvor han fikk informasjon om situasjonen og snakket med flykapteinen direkte, og fikk beskrevet følgende symptomer:

Passasjeren hadde hoste, feber, og ellers ingen symptomer. I tillegg startet reisen i Nairobi, Kenya, som ikke er endemisk område for ebola.

Kunne ikke annulleres via telefon

Videre skjedde følgende:

Kl. 17.27 ringte Vonen politiet og beskrev til operasjonsleder på Værnes at etter hans vurdering kunne aksjonen avblåses, fordi det ikke var informasjon som tydet på at dette var ebolasmitte.

Politiets beredskap kunne ikke annulleres og via telefon og ble han bedt om å møte innsatsleder i stab på flyplassen.

– Det hadde gått mye raskere hvis jeg hadde hatt mulighet til å avklare situasjonen tidligere. Det gikk ganske fort når vi endelig fikk avklart ansvarsområder da jeg kom til Værnes, sier Vonen til NRK.

Politiet: – Situasjonen ikke var avklart

Marit Stigen, lensmann, Stjørdal

Lensmann i Stjørdal, Marit Stigen

Foto: Eivind Aabakken

Politiet hevder på sin side at situasjonen ikke var helt avklart på tidspunktet, men at kommunikasjonen mellom helsevesenet og politiet var god.

– Politiet tok et ansvar for situasjonen i begynnelsen. Vi oppfattet på dette tidspunktet at situasjonen ikke var 100 prosent avklart. Det er helsevesenet som tar den endelige avgjørelsen, sier lensmann i Stjørdal Marit Helene Stigen.

– Hvordan oppfattet du kommunikasjonen mellom helsevesenet og politiet i dette tilfellet?

– Jeg oppfattet ikke at det var noen dårlig kommunikasjon, sier Stigen.

Måtte sitte i en time til

Dette førte til at passasjerene måtte sitte isolert i flyet i en time til, før de endelig klokken 18.25 fikk forlate det.

– I en ideell verden kunne passasjerene sluppet ut av flyet tidligere. Det er et litt spesielt språk i en slik beredskapsaksjon og det kan være vanskelig å finne ut hvem som bestemmer hva. Politiet handlet veldig tydelig ut ifra sine rutiner, sier Vonen.

Opptrinnet var overdrevent

Kommuneoverlege Leif Vonen var om bord og snakket med passasjerene og flyveren etter hendelsen. Personen det dreide seg om skal ha blitt veldig irritert da han ble tatt av flyet.

«Den aktuelle passasjeren (som var oppegående og i tilsynelatende fin form) og reisefølget beskriver at mistenkeliggjøringen i kabinen var flau og at hele opptrinnet syntes overdrevent. Passasjeren hevdet å ville gå videre med dette som kritikkverdig», skriver kommunelege Vonen i sin rapport.

Last ned rapporten her

Flere passasjerer ble holdt igjen om bord på et fly på Værnes etter fare for ebola-smitte. Det viste seg at en passasjer kun hadde luftveisinfeksjon.