Hopp til innhold

Påvist hodeskade etter livet som fotballspiller

Etter fire år med hodeverk har tidligere RBK- spiller Gøran Sørloth fått konstatert en hodeskade som følge av fotballkarrieren.

Gøran Sørloth

– Det er en prøvelse, men jeg lærer meg å leve med det. Det er viktig å tøye grensene litt og se hvor langt man kommer. Jeg er vant med å ha smerter, men utfordringen er at det skjer for ofte og da kan det bli tungt.

Foto: Hege Bakken Riise / NRK

– Jeg har slitt med hodepine de siste fire årene, men har ikke riktig visst hva det har vært. Nå viser det seg at jeg har en skade i hodet.

Skaden ble konstatert for omtrent en måned siden etter tydelige utslag på tester.

– Et lite helvete

– Jeg tåler veldig lite, og får raskt vondt i hodet. Derfor må jeg være forsiktig med ting jeg gjør slik at det ikke blir for høy intensitet, sier Sørloth.

Den tidligere fotballspilleren er åpenhjertig om at hverdagen ikke er like enkel som før. Han beskriver det som et lite helvete når det står på som verst og smertene varer over mange dager.

Han legger ikke skjul på at det blir noen skavanker når man er med i toppsjiktet i fotballen noen år, men at det er synd det gikk ut over hodet.

– Jeg har hatt en god del hjernerystelser opp gjennom årene. Jeg utfordret mye på banen og var en tøffing. Det er rart å tenke på at man har berget alt når det gjelder bein, knær og bånd, mens hodet ble mest utsatt, sier den tidligere RBK-spilleren.

Rosenborg-lege Torbjørn Grøntvedt sier fotballspillere kan risikere å få hodeskader, men at varige problemer og senskader i hodet er lite utbredt.

Gøran Sørloth

Gøran Sørloth i aksjon under landskampen Norge - Jugoslavia på Ullevaal stadion i 1989.

Foto: Hvaal, Morten / SCANPIX

– Det er sjelden man ser det. Det er absolutt mer vanlig å få senskader i form av kneskader og slitasjeskader. Knær og ankler er de hyppigste skadene i fotball, samt muskelstrekk. Hodeskader kommer litt lenger ned på lista, men de er selvsagt der, sier Grøntvedt.

Farlig å gå tilbake for tidlig

Han understreker imidlertid at spillerne ofte kolliderer i luften eller får seg en smell.

– Det skjer relativt ofte at man får en albu i hodet eller skaller sammen slik at man blir bevisstløse. Men da er vi veldig påpasselige med å ta spillerne ut av trening og konkurranse i ettertid av dette, sier Grøntvedt.

RBK-legen mener det farligste er om man går tilbake til fotballen for tidlig.

– Det er veldig viktig å ta det med ro etter en smell. Spillerne er alltid ivrige etter å yte mer, og da må man til tider snakke alvorlig til dem før de skjønner at de skal ta det med ro.

Gøran Sørloth er glad for at man i dag er mer påpasselig når det skjer slag mot hodet.

– Vi hadde jo ikke noe lege helt i starten da jeg begynte å spille fotball, forteller han.

Viktig å være positiv

Nå fokuserer den tidligere fotballspilleren på å leve best mulig med hodeskaden.

– Jeg har fått beskjed om å kalle den min gode venn og ikke min verste fiende. Så jeg er kommet et stykke på vei. At sønnen min begynner å komme opp i toppsjiktet i fotballen hjelper jo litt. Det er god terapi, ler han.

Sørloth forteller at han ser lyst på fremtiden, selv om han nå må ta hensyn til at mye er forandret.

– Det som kan være vanskelig er at man søker etter det som har vært. Jeg er ikke like opplagt som før, og har alltid vært et ja-menneske. Nå må jeg lære meg å si nei, og jeg må innse at jeg blant annet må roe ned når det kommer til jobb.

Han er takknemlig for å at folk rundt han har forståelse for at ikke ting alltid er som det skal være, og forteller at han føler seg heldig som har så mange gode støttespillere både i og utenfor hjemmet.

– Nå må jeg bare huske å tenke positivt, og på at jeg var en tøffing på banen og hvor utrolig gøy det var, sier RBK- legenden.