Hopp til innhold

Pasientombudet reagerer kraftig på at ambulansen kom seint

– I slike tilfeller kan det dreie seg om liv eller død, sier pasientombudet. En ruset mann i Trondheim fikk ikke øyeblikkelig hjelp selv om han var hardt skadd.

Flere privatpersoner måtte hjelpe mannen

Flere privatpersoner måtte hjelpe mannen.

Foto: Lars Erik Andreassen / NRK

Pasientombudet i Sør-Trøndelag, Eli Bakken, synes det er ille at en mann måtte vente i en og en halv time på ambulanse i Trondheim tirsdag kveld.

Hun mener Fylkeslegen må reagere.

– Dette er en sak om liv og død. Det bør tilsynsmyndighetene se på, sier Bakken.

Fant skadd mann

Taxisjåfør Carina Solheim ringte nødetatene da hun fant en ruset mann på bakken med hodeskader. Men hun fikk beskjed om at de ikke hadde ressurser til å hjelpe ham.

Her er pasientombudet meget tydelig i sin tale.

– Det som er helt klart er at denne pasienten har rett til øyeblikkelig hjelp. Det gjelder også situasjoner der man ikke er i stand til å ivareta seg selv. Det regionale helseforetaket skal sørge for at sykehuset har ressurser, sier Bakken.

Hun peker på at akutte hendelser ute på gata kan skje igjen og at rusproblematikk ikke bør være med i vurderinga.

– Det kan som sagt, være snakk om liv eller død og det kan være mer prekært enn pasienter som ligger hjemme. Dette er en situasjon der det er viktig å kunne rykke ut.

Fylkeslegen i Sør-Trøndelag sier til NRK at de ikke utelukker ikke at de vil åpne tilsynssak

Mange reagerte

Historien utspant seg tirsdag kveld.

– Mannen lå her og hadde et kutt i hodet. Jeg så at han datt og slo hodet igjen i murveggen. Da snakket jeg med AMK og fortalte hva jeg så. De sa de visste hvem han var og at de ikke hadde ressurser til å komme, sa Carina Solheim til NRK.

Det var flere som ringte etter hjelp. De oppfattet det klart slik at mannen ikke var i stand til å ta vare på seg selv, at han var skadd og at det ble verre.

Det oppfattet også AMK- sentralen etter hvert.

– Vi oppfattet dette først som om det ikke var et medisinsk problem slik vi fikk det fortalt, men etter hvert fikk vi flere telefoner og situasjonen utviklet seg slik at det ble sendt ambulanse, sa sjef for Medisinsk nødmeldetjeneste og AMK-sentral i Trondheim Kirsten Mo Haga.

Hun mener de ikke har gjort noe feil.

– Det er ikke bra når du må ligge i byen å vente på hjelp i en og en halv time slik denne personen måtte, men jeg kan ikke se at vi har håndtert det feil, selv om jeg kunne ønske at han hadde fått hjelp tidligere, sa Mo Haga.

Det er ikke første gang dette skjer i Trondheim.