Hopp til innhold

P1 ringer jula inn fra hele landet

For en halv million lyttere blir det ikke jul uten å de får med seg lyden av kirkeklokker fra hele landet i NRK P1s julaftenprogram «Kim alle klokker».

Moss kirke.

P1-lytterne får høre Moss kirke ringe julen inn.

Foto: Kjell Engvoldsen / NRK

Henning Olstad, programleder i NRK.

Programleder Henning Olstad har plukket ut 20 norske kirker som skal ringe julen inn på P1.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Julaften klokka 17 og én time framover kimer alle kirkeklokkene i Norge. Det har Norges største radiokanal NRK P1 markert i en årrekke med et timeslangt program med lyden av kirkeklokker.

– Dette er en fast juletradisjon i P1. Vi gjør det for å fortelle at julehøytida er her og som et varsel om «fred på jord», sier programleder Henning Olstad fra P1s Livsynsredaksjon på Tyholt i Trondheim.

Hør kirkeklokke-lyden fra alle de 22 kirkene nederst i artikkelen.

Fra alle fylker

Årets sending inneholder 22 kirker, hvorav 20 fra alle fylkene i Norge.

– I år har vi med den nest mest besøkte norske sjømannskirka, den som ligger ved Solgården ved Benidorm i Spania.

– I tillegg har vi med lyden av kirkeklokkene fra kirken som er bygd der det hele startet; Fødselskirka i Betlehem, sier Henning Olstad.

500 kirker i arkivet

Selv om juleklokkene i alle kirker kimer hele timen mellom klokka 17 og 18 julaften, så går ikke P1s sending direkte fra de 22 kirkene.

– Det er nok noen som tror vi sender direkte. Da måtte 22 radioteknikere ha jobbet om julekvelden. Det vil vi ikke, sier Henning Olstad.

NRK har opptak av kirkeklokkene fra om lag 500 kirker i sitt arkiv.

– Hver gang vi lager en radiogudstjeneste tar vi opp lyden av kirkeklokkene for seg, forklarer Henning Olstad.

Følger spent med

I fjor hadde programmet «Kim alle klokker» nesten en halv million lyttere. 447.000 personer var innom programmet i løpet av den timen det gikk på lufta.

Snittet de siste tre årene ligger på 370.000 lyttere.

– Det er tydeligvis mange som liker å la julen synke inn mens de hører på oss. For noen er det også spennende om deres kirke blir med i årets program.

– Blir det ikke litt ensformig å høre på kirkeklokker en hel time?

– Det blir ikke 60 minutter med klokkers klang non stop. Jeg forteller litt om hver kirke, og spiller en julesang mellom hver kirke.

Her er årets 22 kirker som ringer jula inn i NRK P1:

Vest-Agder: Vennesla kirke

Klokkene i Vennesla kirke er fra 1891 og 1971. Begge har god klang og er laget hos Nauen klokkestøperi i Tønsberg.

Vennesla kirke er ei trekirke som stod ferdig i 1830.

Aust-Agder: Grimstad kirke

I Grimstad finner vi Norges nest største trekirke med 1.150 plasser. Bare Mandal har større trekirke her i landet.

Grimstad kirke ligger flott i byen med stort parkanlegg og minnesmerke over falne fra andre verdenskrig. Kirka ble bygget i 1881, og er tegnet av arkitekt Henrik Thrap Meyer, som har tegnet mange kirkebygg i Norge.

De to klokkene er eldre enn selve kirka. De hang opprinnelig i den gamle kirka i Grimstad. Du hører på klangen at de ikke er så store, og de ble faktisk støpt i London. Selv om de er små sies det at «deres sølvklang er sterk og kan høres på lang avstand».

Telemark: Kviteseid kirke

«Eg kallar, eg lokkar og bed, eg byd, kom hele Kvit (e) seid kyrkjelyd», står det på klokka i Kviteseid kirke.

Kviteseid kommune ligger sentralt i Vest-Telemark i Telemarksvassdraget med kanalen og Arendalsvassdraget. Det er flott i Kviteseid med fjell og natur som frister til friluftsaktiviteter året rundt.

Kirka er bygd av rød granitt som ble hentet fra steinbrudd i nærheten. Granitten ble fraktet med hest på isen da kirka ble bygget og stod klar i 1916.

Kviteseid har også ei gammel steinkirke fra slutten av 1100-tallet.

Rogaland: Skåre kirke

I Haugesund ligger Skåre kirke. Skåre kirke er en åttekantet kirke, eller oktogonkirke om du vil, i tre.

Planen var å bygge et høyere tårn enn det som står der i dag. Men på grunn av at det ble for dyrt og fordi det kan være værhardt i Haugesund så ble høyden på tårnet justert ned et par meter.

Klokkene som kimer nå er fra ulike epoker. Den eldste helt tilbake fra 1200-tallet, den andre er fra 1621, i tillegg fikk Skåre kirke tre nye klokker fra Nauen klokkestøperi i 1973.

Olsen Nauen klokkestøperi er de eneste i Norge i dag som lager klokker. Familiebedriften i Tønsberg har gjort det i seks generasjoner siden 1844.

Vestfold: Stokke kirke

To klokker, en stor og en liten, markerer julehøytiden i Stokke kirke i Vestfold.

Kirka ligger på en høyde nær Stokke sentrum. Selv om Stokke er en liten kommune er mursteinskirka stor med plass til 600 og en flott arena for konserter og korsang.

I høst har det vært mange arrangementer der for å markere jubileet til kirka. For en måned siden, den 24. november, er det nemlig nøyaktig 125 år siden Stokke kirke ble innviet.

Frederik Stang som var Norges første statsminister ble født i Stokke.

På Stokke stasjon stopper også toget på Vestfoldbanen, du kan da sette deg i en vogn som går enten til Skien i sør eller Oslo på veg nordover.

Østfold: Moss kirke

Over fjorden går vi inn i Moss kirke. Dette er også ei steinkirke i tegl som avløste en laftet korskirke som brant ned under bybrannen i Moss i 1858. Den nye kirka stod ferdig i 1861, som betyr at den er 150 år. Jubileet ble markert stort første søndag i advent.

Det er to klokker i Moss kirke som kimer julaften.

Akershus: Fjellhamar kirke

På Nedre Romerike i Akershus, finner vi Fjellhamar Kirke. Den er nesten helt ny og ble tatt i bruk i 1989. Dette er ei korskirke i tre, og to bronseklokker med nydelig klang markerer akkurat nå at julehøytiden er her.

På Fjellhamar ligger også Norges største barneskole med nesten 900 elever.

Oslo: Oslo Domkirke

Oslo domkirke ble tatt i bruk i 1697. Kirka er påbygd flere ganger etterpå. I 1718 ble det montert en engelsk klokke i tårnuret, som er landets eldste tårnur som fremdeles er i bruk. På 1800-tallet fikk kirka tårnet med bronsespiret som er lett synlig i bybildet.

I 2006 ble Oslo Domkirke helt stengt i fire år på grunn fukt og råte, før den ble gjenåpnet i fjor.

De fem kirkeklokkene som ringer inn til gudstjenester og høytider i Oslo har en vekt på til sammen ca. 4,5 tonn. Storklokka på 1,6 tonn er støpt av Ole Olsen, og ble høytidelig montert i 1859 av klokkestøperen selv iført flosshatt med hjelp fra Oslo Brannvesen.

Oslo domkirke er hovedkirke for Oslo bispedømme og ligger ved Stortorvet. Domkirken er også landets rikskirke som kongehuset og staten bruker ved offisielle begivenheter, som under minnemarkeringen etter massakren den 22. juli.

Hedmark: Vinger kirke

Vinger kirke ligger på Tråstadberget sør for Kongsvinger festning. Det en hvit, tømret korskirke fra 1697. Kirka har også et løk-kuppelformet klokketårn.

Over lengre tid har det pågått stor innsamlingsaksjon til nytt orgel i Vinger kirke og i november ble målet nådd. Det betyr at nytt orgel trolig er på plass om et par år.

Oppland: Eysteinkyrkja

I Dovre kommune i Oppland ligger Eysteinkyrkja. Den ble reist i 1969 som en kirke for pilegrimer og ferdafolk.

Kirka er synlig fra E6 ved Hjerkinn på Dovrefjell i krysningspunktet mellom Hedmark, Oppland og Sør-Trøndelag.

Navnet stammer fra kong Eystein Magnusson som var konge år 1103–1123. Eysteinkyrkja er i betong. Stein og sand til støylen er fra gruva på Hjerkinn, og du kan se det glitrer i svovelkis i solskinnet.

Lyden av klokka du hører her ble tatt opp sommerstid i forbindelse med en radiogudstjeneste vi sendte på NRK P1. Da kom mange pilegrimer og turister på besøk.

Julaften er Eysteinkyrkja stengt, men åpner igjen for gudstjeneste på andre juledag.

Buskerud: Kongsberg kirke

Kongsberg kirke er en spesiell kirke, innviet i 1761, altså er det 250 årsjubileum i år. Dette er Norges største barokkirke med hele 2.400 sitteplasser. Storklokka veier ca. 2,5 tonn.

Innredningen er spesiell. Det meste av inventaret er av tre, men store deler av søyler og andre overflater er malt for å etterligne marmor.

Dessuten har Kongsberg kirke et utrolig flott Glogerorgel. Hvert år arrangeres den klassiske kammermusikkfestivalen Glogerfestspillene.

Kirka er også dekorert med tre lysekroner i krystall, laget ved Nøstetangen glassverk på Hokksund. Lysekronene har ikke elektrisk lys, men stearinlys som tennes ved spesielle anledninger, som i kveld.

I forbindelsen med jubileet i september fikk Kongsberg kirke også montert klokkespill fra Olsen Neuen klokkestøperi med 24 klokker.

Klokkespill i Kongsberg kirke, Buskerud

Hordaland: Stødle kirke

I Etne kommune helt sør i Hordaland ligger Stødle kyrkje. Slik det kimer i kveld, låt det også i middelalderen. Stødle kyrkje har nemlig klokker som er flere hundre år gamle.

Mange turister besøker hvert år den middelalderske kirka fra 1160. Sagnet sier at Erling Skakke også brukte Stødle kyrkje som huskapell da han bodde der.

Sogn og Fjordane: Farnes kyrkje

Det er lite som minner om byggestil fra middelalderen når vi besøker Farnes kyrkje i Øvre Årdal. Dette er en arbeidskirke, slik de ble bygget på 70-tallet, i teglstein, med modernistisk og monumental stil.

Farnes kyrkje er det første kirkebygget i Øvre Årdal. Tidligere måtte en reise over Årdalsvatnet for å komme til kirka i distriktet.

Møre og Romsdal: Volsdalen kirke

I Ålesund ligger Volsdalen kirke. Kirka er bygd som et naust i tre og med skifertak.

Kirka ligger på Nørvøya for den som er lokalkjent, rett ved siden av Color Line stadion, hjemmebanen til byens stolthet og årets cupmestere i fotball, Aalesunds Fotballklubb.

Volsdalen kirke ble bygget i 1974 og på de to klokkene står det ”Be og Arbeid”.

Sør-Trøndelag: Kolstad kirke

Kolstad kirke i Trondheim

Kirkeklokkene fra Kolstad kirke i Trondheim blir å høre på P1 julaften kl. 17.

Foto: Synnøve Dahl

Kolstad kirke er en betongkirke fra 1986 i Trondheim kommune.

– Våre klokker har kimet i 25 år fra denne haugen på Kolstad, sier prost Bertel Aasen i Heimdal prosti.

Kolstad er Trondheims tettest befolkede område, og består av områdene Kolstad, Saupstad og Huseby.

– Kan den vante kirkegjenger kjenne igjen lyden av Kolstad kirke?

– Ja, jeg tror det. Det er så tett med kirker i Trondheim at vi kan høre kirkeklokkene fra flere kirketårn samtidig.

Den gamle pilegrimsveien inn til Olavskirken gikk over Heimdal- og Kolstad-området. Det finnes ikke noe holdepunkt for at Kolstad var stoppested, men fra toppen av åsen og ned var jo utsikten fin, så det går an å tenke oss at vandrende har tatt seg en fortjent hvil i bakken ned mot byen.

Nord-Trøndelag: Ytterøy kirke

Ytterøy kirke

Ytterøy kirke er fra 1890.

Foto: Fritz Nordberg

Ytterøy er ei øy midt i indre Trondheimsfjorden. Øya er ca. 13,5 km lang og 4,3 km bred på det bredeste.

– Vi har to manuelle klokker som drives med ren muskelkraft. Det er faktisk et slit å stå å ringe med dem en hel time, sier kirketjener Asbjørn Brustad.

Ytterøya har ca. 500 fastboende personer nå i jula, men i sommerhalvåret økes dette tallet betraktelig. Ytterøya er et yndet ferie-/utfartssted både for dagsturister og hyttefolk. Det er i dag ca. 160 hytter/fritidseiendommer på Ytterøya, men ennå er det mange som ønsker å feriere på øya som har fått hedersnavnet «Trondheimsfjordens perle».

Roen og idyllen ivaretas gjennom at du må ta ferge for å komme til og fra fastlandet. Overfarten med M/F Ytterøyningen fra Hokstad til Levanger tar ca. en halvtime.

Kirka på Ytterøy er fra 1890 og er ei hvitmalt tømmerkirke med 350 plasser.

– Den store klokka veier 150 kilo. Å få i gang den krever sin mann.

Asbjørn Brustad har med seg sin to sønner. De, ringer på skift, ti minutter hver.

Nordland: Ytteren kirke i Mo

I Rana kommune i Nordland ligger Ytteren kirke. Ytteren kirke er en kirke i funkis stil og med rektangulær form, fra 1977.

Ytteren er et forsted 4 km nord for Mo i Rana.

Nordland: Borge kirke

I Nordland på Bøstad i Vestvågøy kommune i Lofoten ligger også Borge kirke. Kirka er ei kvadratisk kirke bygd i betong i 1986.

Vestvågøy er Lofotens mest folkerike kommune med rundt 10 000 innbyggere og kommunesenteret ligger i Leknes.

På klokka du hører kimer fra Borge kirke står det ”Land, land, land, hør herrens ord”.

Troms: Lavangen kirke

Lavangen kirke feirer 120 årsjubileum i år. Lavangen fikk nemlig egen kirke i 1891. Dette er ei langkirke i tre med 420 plasser.

Vi er i Indre Sør-Troms nå. Lavangen kommune har sidestilt nordsamisk med norsk som administrasjonsspråk. På samisk heter kommunen Loabát.

Kirka ligger helt nede mot fjorden Lavangen, som har gitt navnet til kommunen.

Finnmark: Karasjok

Karasjok nye kirke ble bygd i 1974, da den gamle kirka, som ligger på den andre siden av Karasjok-elva hadde blitt for liten.

Den nye kirka har en kvadratisk form og er bygget i tre. Tre klokker med inskripsjonene Tro, håp og kjærlighet kimer nå.

Spania: Solgården

Fra vinterlige Karasjok til et sted der mange nordmenn feirer jul, nemlig Solgården ferie og helsesenter i Spania.

Det meldte seg snart behov for egen kirke da Ferie- og Helsesenteret ble åpnet på Costa Blanca-kysten i Spania i 1972. Tre år senere stod kirka der.

Minnekirken, som den kalles, ligger tilbaketrukket i åsen overfor Solgården (Hacienda del Sol), med fin utsikt over Solgården og fiskerbyen Villajoyosa.

Villajoyosa har rundt 30.000 innbyggere, og ligger om lag ti kilometer fra Benidorm og 35 kilometer fra Alicante.

Kirken på Solgården er den nest mest besøkte av alle de 44 norske sjømannskirkene rundt om i verden. Bare sjømannskirka på gran Canaria har flre besøkende.

Betlehem: Fødselskirka

Nonne i fødselskirka i Betlehem.

En katolsk nonne ber i Fødselskirken i Betlehem.

Foto: Dimitri Messinis / Ap

Til slutt skal vi dit det hele en gang begynte, i Betlehem.

Fødselskirka i Betlehem er en av kristendommens mest hellige steder. Den er bygd over stallen der Jesus ble født.

For over 2000 år siden lød det englesang på markene utafor byen. Nå lyder klokkene fra fødselskirka utover byen.