Hopp til innhold

Over 5.000 flypassasjerer rammet

Avinor anslår at fram til klokka 14 er rundt 15–20 avganger berørt av bombetrusselen og evakueringen av Trondheim lufthavn Værnes.

Evakuerte Værnes

De evakuerte fra Trondheim lufthavn er samlet ved Rica Hell hotell i Stjørdal.

Foto: Erik Waatland / NRK

– Det er allerede kansellert en del avganger, så det vil berøre flere enn 5.000 flypassasjerer, sier lufthavnsjef i Avinor, Per Jarle Ingstad til NRK.

Flere fly fikk lande

Ifølge Avinor landet rundt 7–8 innenlands- og utenlandsfly. Dette var fly som allerede var i lufta på vei til Værnes da bombetrusselen ble ringt inn. Deretter ble rullebanen stengt.

– Det gjorde vi da vi så at dette drøyde ut i tid, sier Ingstad.

Dilemmaet er følgekonsekvensene dette får rundt om i landet. Fly kanselleres fra andre flyplasser og fly må omdirigeres, forklarer lufthavnsjefen.

– Flyselskapene har begynt å omdirigere utover ettermiddagen. Det store bildet har vi ikke før utover ettermiddagen og kvelden, sier Ingstad.

– Rammer Vestlandet

Det er først og fremst passasjerer til og fra Trondheim som blir rammet, men også SAS' kystrute langs Vestlandet kan bli kraftig forsinket.

– Dette skyldes at besetningen ikke kommer seg fra Trondheim lufthavn Værnes, opplyser SAS.

Informerer med det vi kan

På et allmøte med de evakuerte passasjerene på et hotell nær flyplassen har Avinor informert om det de vet.

– Jeg sa det som stort sett står i media allerede. Vi har mottatt en bombetrussel som vi må ta alvorlig. Det pågår søk i terminalen nå. Vi har fått inn bombehunder, men det tok sin tid naturlig nok, sier fagansvarlig terminal i Avinor, Dordi Mortensen.

Passasjerene har ellers blitt informert om at alle deler av terminalbygningen gjennomsøkes.

– Så vil vi komme tilbake med mer informasjon så fort vi har mer. Vi beklager selvfølgelig at dette er den store uvissheten, men sånn er det, sier Mortensen.

Forbereder effektiv åpning

Avinor har allerede tatt kontakt med Securitas for å kunne iverksette en effektiv åpning av flyplassen hvis politiet gir grønt lys.

– Vi setter i gang alle ressurser. Det er sikkerhetskontrollen som vil være flaskehalsen, sier Ingstad.

Når området frigjøres skal vi være trygg på at det er trygt å reise, poengterer lensmann i Stjørdal, Marit Stigen.

Værnes har nylig fått en større og mer effektiv sikkerhetskontroll med god kapasitet. Ingstad tror de vil få folk raskere av gårde hvis de gir enkelte flypassasjerer prioritet.

Koblet inn kommunens krisestab

Lensmannen forteller at de har et tett samarbeid med kommunen og har satt inn helseressurser.

– Det er i tilfellet det er behov for helseassistanse, sier Stigen.

Politiet har ikke opplysninger om at noen passasjerer har bedt om slik hjelp ved evakueringssenteret på Rica Hell hotell. Både politiet og Avinor er til stede der.