Hopp til innhold

EU-tur om ostetoll skaper strid i Stortinget

Forslaget fra H/Frp-regjeringa om å fjerne den norske ostetollen kan miste flertallet i Stortinget. Saka splitter nå Venstre. Distrikts-Venstre kan komme til å slå ring om melkebøndene.

Ostelager Tine Verdal

Ostelagert hos Tine Verdal Meieri.

Foto: Frank Almås / NRK

Europaminister Vidar Helgesen var i går i Brussel på vegner av den norske regjeringa for å varsle at den forrige regjeringas tollskjerping på ost vil bli reversert.

Men i dag kommer det signaler fra Venstre som gjør at den nye regjeringa kan få problemer med å få flertall i Stortinget for ønsket sitt.

Se video med landbrukets reaksjoner lenger ned i saken

– Ingen grunn til å endre

Norge EU-minister Vidar Helgesen (H)

EU-minister Vidar Helgesen ankom i går EU i Brussel med norske tollinnrømmelser.

André Skjelstad

Venstres André Skjelstad vil ikke ha endringer i dagens ostetoll.

Foto: Mette Moslet Kjesbu / NRK

Venstres stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag Andrè Skjelstad, sier til Nationen at han ikke ser noen grunn til å endre vedtaket som Stortinget har gjort etter forslag fra den rød-grønne regjeringa.

– Norsk næringsmiddelindustri må ha forutsigbarhet, sier Venstre-representanten.

Skjelstad sier at han også synes det er rart at regjeringa går ut med så klare innrømmelser til EU, i noe som er en forhandlingssak for norske næringsinteresser.

Også andre i Venstres stortingsgruppe Nationen har vært i kontakt med, støtter Skjelstads oppfatning, blant annet deler næringspolitisk talsperson i partiet, Pål Farstad dette synet.

Gir bort forhandlingkort

Venstre-leder Trine Skei Grande med bakgrunn i distrikts-Trøndelag, sa til VG denne uka at hun synes Norge burde holdt kortene tettere til brystet. Skei Grande viste til at EU har hatt ett helt år på å komme med eventuelle mottiltak mot den norske tollen, uten at noe har skjedd.

Den norske regjeringa sier de også nå varsler EU om at Norge godtar postdirektivet som åpner for å konkurranseutsette Posten.

– Det er taktisk uklokt av Norge å gi EU begge disse innrømmelsene på forhånd i et år da Norge skal forhandle om ny EØS-kontingent, sier Skei Grande.

Trønder-bøndene raser

Trønderske melke-bønder er i harnisk over forslaget om å kutte ostetollen, som de mener vil bety ei rasering av norsk melkeproduksjon.

– Jeg kan tape oppimot 200.000 kroner i året, dersom ostetollen blir slik at utenlandsk ost blir billigere enn den norske, sier melkebonde Trond Wæhre i Følling utafor Steinkjer, til NRK Trøndelag.

Steinar Klev er også melkebonde, i Inderøy. Han produserer 270.000 liter melk i året.

– Jeg er rett og slett forbanna, sier Klev, som frykter den nye regjeringa vil ødelegge norsk melkeproduksjon. Han er redd ministeren nå rett og slett reiser til EU og gir bort kommende forhandlingskort.

– Resultatet vil bli at det blir produsert mindre norsk mat, det blir færre som produserer melk, dårligere lønnsomhet, dårligere rekruttering, færre jobber i foredlingsindustrien og dårligere muligheter til å utvikle distriktene om dette blir resultatet, sier melkebonden i Inderøy.

Melkebønder i Trøndelag frykter konkurransen fra bønder i EU. De er i harnisk over at regjeringa ønsker å fjerne ostetollen!

Frykter fjerning av ostetollen

Storindustri foredler norsk melk

100 millioner liter melk i året kommer inn til TINEs anlegg, Verdal Meieri i Verdal, til bruk i den omfattende kvitost-produksjonen der. I dag går 45 prosent av all norsk melkeproduksjon til ost.

Meieriet produserer 24 timer i døgnet og de ansatte går 3-skiftordning.

– Melkemengden vil nok bli redusert med ei slik utvikling som nå antydes gjennom reduserte tollsatser, og dermed kan det bli mindre produksjon her i framtida, sier meierisjef i Verdal, Kjell Tronhus til NRK.

Opp i Stortinget i dag

Ostetoll-saka kom opp i spørretimen i Stortinget i dag.

Både Sp og SV lurte på om regjeringa ville gjøre det til en ny arbeidsform å komme med politiske signaler i Brussel, før den hadde sikra seg ryggdekning i Stortinget.

Utenriksminister Børge Brende forsvarte regjeringas snuoperasjon i tollsaken.

– Det er riktig å sende et signal om at vi skal være fleksible. En vedvarende konflikt med EU om toll er ikke i Norges interesse. Dette er en sak som har utløst sterke reaksjoner i EU-systemet, sa Brende, ifølge NTB.

Tine meierier

TINEs tankbiler utgjør en viktig trafikk på trønderske veger til og fra trønderske melkefjøs.

Foto: Knut Reitan / NRK