Hopp til innhold

Ordførere ønsker seg storkommuner

Seks av ti trønderske ordførere vil slå seg sammen med tre eller flere kommuner i en ny storkommune. Det viser en undersøkelse NRK har utført.

Vibeke stjern

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern mener det er mulig å slå sammen sju kommuner på Fosen.

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

En av dem er ordfører i Åfjord kommune, Vibeke Stjern. Hun har sett på muligheten for en sammenslåing av sju kommuner på Fosen.

25.000 innbyggere

– For Åfjord sin del må vi nå se hvem vi kan samarbeide med. Blir Trondheim for eksempel et eget byfylke, finnes det bare ett alternativ for oss. Nemlig et Stor-Fosen med 25.000 innbyggere, sier Stjern.

Slik svarer ordførerne om sammenslåing

Et Stor-Fosen, bestående av Åfjord, Leksvik, Rissa, Ørland, Bjugn, Roan og Osen, kan derfor bli en realitet. Det er fortsatt en lang vei å gå, men Vibeke Stjern kan se fordeler ved å slå sammen kommunene.

– For Fosen sin del så jobber vi veldig tett sammen fra før. Vi har et interkommunalt samarbeid på nesten alle områder, og spesielt næringsutvikling er vi blitt bedre på. Vi har en næringsallianse jeg har stor tro på, sier Åfjord-ordføreren.

Les også: Vil ikkje at staten skal blande seg

Leka vil være alene

Per Helge Johansen

Leka-ordfører Per Helge Johansen vil helst stå alene.

Foto: Senterpartiet

Undersøkelsen NRK har gjort viser at seks av ti ordførere altså åpner for å slå seg sammen med tre eller flere kommuner. Men to av ti vil fortsatt stå alene, som ordfører i Leka kommune, Per Helge Johansen.

– Utkantene og små kommuner vil tape til sentrum. Det vil bli en tilflytting dit, og da vet vi at lokalt selvstyre er både sjeldent og sårbart, mener Johansen.

Målet er å forbli en øykommune, noe som det også jobbes med i disse dager. Gode signaler fra sentrale myndigheter, gir han også troen på at Leka blir stående som egen kommune.

– Jeg tror det fordi det er rett. Vi er ikke dyre i drift, og vi skaper utvikling i samfunnet. Vi skaper positivitet så det lyser av oss, og nå er det mange som vil flytte til Leka. I tillegg stiger fødselsstallene, sier Per Helge Johansen.

Lettere med store sammenslåinger

Seniorforsker ved Norsk senter for bygdeforskning, Reidar Almås, tror mange kommuner vil slå seg sammen fordi det gjør jobben deres lettere.

– Det er lettere å bli enige om en stor sammenslåing enn en luten. Fordi i små sammenslåinger er det ofte en lillebror og en storebror. Da er det lett at storebror får både kommunesenteret og navnet. I en større sammenslåing vil det bli lettere å bli enige om navn og det er ofte et naturlig regionsenter. Da vil de gamle kommunesentrene bli opprettholdt på et visst nivå og fortsatt ha kommunale tjenester, sier Reidar Almås.