Hopp til innhold

Opptil 400 ansatte må forlate Reinertsen

– Det er trist, det som skjer nå, sier tillitsvalgt etter at Reinertsen trolig sier opp mellom 350 og 400 ansatte. Bakgrunnen er nedgangstidene i oljesektoren.

Reinertsens hovedkontor i Trondheim

MISTER JOBBEN: Flesteparten av de ansatte som nå må gå er ingeniører som jobber i Bergen og Trondheim.

Foto: Reinertsen AS / NRK

– Det er utrolig tungt. Men det er vel ingen vei utenom, sier Kåre Walseng, tillitsvalgt for fagforeningen Nito i Reinertsen, til NRK.

De ansatte som nå må belage seg på å gå fra jobbene sine, har vært permittert siden desember i fjor. Flesteparten er ingeniører som jobber i Bergen og Trondheim - hvor hovedkontoret ligger.

Beskjeden ble formidlet på allmøter i hele konsernet tirsdag, ifølge nettstedet Sysla.

Begrunnelsen er nedgangstider i hele petroleumssektoren og dermed mindre å gjøre også for selskapet som leverer alt fra prosjektutvikling til utførelse, installasjon og drift.

Vanskelig marked

Reinertsen har i dag 2.700 ansatte i Norge, mens ytterligere rundt 100 personer er ansatt utenfor landets grenser.

– Vi hadde håpet at aktiviteten skulle ta seg opp, slik at vi kunne ta de ansatte tilbake på jobb. Men slik situasjonen har utviklet seg, har vi i dag måttet informere om at vi mest sannsynlig vil måtte gå til oppsigelser, sier Geir Suul, direktør for forretningsutvikling i Reinertsen-konsernet.

Han beskriver markedet så langt i år som vanskelig. Det er særlig innenfor modifikasjon og vedlikehold at ordrene er uteblitt.

– Kompetanse forsvinner

Nito samarbeider med to andre fagforeninger, Tekna og Handel og Kontor, i nedbemanningsprosessen.

– I hovedsak er det ansiennitetsprinsippet som skal brukes. Samtidig må bedriften finne ut hvordan de skal drive, og da må de ha riktig kompetanse, forklarer Walseng.

Foreløpig vet han ikke når nedbemanningene skal være gjennomført.

– Det er trist, det som skjer nå. Ikke bare for Reinertsen, men for hele bransjen. Det er utrolig mye bra kompetanse som kommer til å forsvinne ut av bransjen, det har vi sett i tilsvarende prosesser tidligere, forteller Walseng.

Han peker på at det snart igjen kan bli etterspørsel etter ingeniørers arbeidskraft og kompetanse i oljebransjen, men at folk som har søkt seg ut neppe går tilbake igjen.

– Det hadde vært interessant å vite hva bransjen, spesielt aktører som Statoil, tenker om denne kompetanseflukten, avslutter Walseng.