Hopp til innhold

Opplæringsdirektør: Aldri opplevd liknende

Opplæringsdirektør i Sør-Trøndelag, Inger Christiansen, er dypt sjokkert over volden ved Charlottenlund videregående skole. Hun sier fagmiljøene må ta inn over seg nye trender i ungdomsmiljøene.

Mobilvideo av vold på videregående skole.

Den brutale voldsepisoden fant sted på Trondheims største skole torsdag i forrige uke. En guttegjeng skal ha lokket med seg en elev i en av skolens garderober. Deretter gikk en av guttene i gjengen til angrep på offeret, som pådro seg hjernerystelse og brukket nese. Overfallet ble filmet og delt på sosiale medier.

– Jeg er dypt sjokkert over at noe slikt kan skje ved en av våre skoler. Jeg har vært opplæringsdirektør i 11 år og har aldri tidligere opplevd denne typen grov, blind vold, sier fylkesdirektør for opplæring i Sør-Trøndelag, Inger Christiansen, til NRK.

– Skolen er et minisamfunn

Inger Johanne Christensen

Fylkesdirektør for opplæring i Sør-Trøndelag, Inger Christensen.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

– Det er omtrent 10.600 elever på videregående skole i Sør-Trøndelag. Hvor ofte skjer man vold i skolen?

– Skolen er et minisamfunn, og vi har elever med utfordringer som også fører til atferdsavvik. Men vi er veldig tett på, har veldig høy lærertetthet, jobber forebyggende og følger opp. Da er det ikke fare verken for lærere eller medelever, sier Christiansen.

Hun vedgår imidlertid at de har elever som ikke finner seg til rette på skolen.

– Dette har vi apparat til å følge opp. Og gjennom elevundersøkelsen og ansatte som jobber med elevmiljøene fanger jo opp ugreie konflikter mellom elever.

Offeret anmeldte ikke saken

Den 18 år gamle mannen som slo løs på den 20 år gamle medeleven er fire ganger tidligere anmeldt for vold. I tillegg sitter politiet på ytterligere to voldsvideoer der 18-åringen fremstår som gjerningsmann.

Politiadvokat Alf Rune Nilsen sier det spesielle med saken er at politiet fikk kunnskap om den via skolen, etter at foreldre og elever hadde sett videoen på sosiale medier.

– Dessverrre er det mange i ungdomsmiljøet som er redde for represalier og ikke tør å stå frem eller anmelde det de har blitt utsatt for. Det betyr at politiet har en del ting å etterforske videre før det forhåpentlegvis blir tatt ut tiltale, sier Nilsen.

– Bruken av sosiale medier utfordrer skolen

Voldsforskere ser en ny trend med at det å legge ut voldsvideoer i enkelte miljø gir status, noe som trigger en annen type vold. Opplæringsdirektør Christiansen sier bruken av sosiale medier utfordrer skolen.

– Det er en ny tendens som vi ikke har sett mye av, men som vi må se om vi skal forholde oss til. Vi har en PP-tjeneste som skal bistå skolene, og kanskje trenger de kompetanse på disse feltene for å kunne bistå.

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk karakteriserer episoden på Charlottenlund videregående skole som veldig grov, og oppfordrer elever til å slette videoen fra sine sosiale medier. Hun sier lidelsen til den som er offer blir større når opptak spres av elever på nettet.

Elevrådsleder Jesper Justnes ved Charlottenlund vgs.

Elevrådsleder ved Charlottenlund videregående skole, Jesper Justnes, tror de fleste elevene ikke er redde eller stressa for det som har skjedd,.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK