Hopp til innhold

Omfattende skader - to instrumenter totalskadd

To instrumenter er for skadde til å kunne reddes etter brannen ved Ringve museum, men direktør Ivar Roger Hansen er lettet over at det ikke gikk verre.

Brann på Ringve museum, intervju med Ivar Roger Hansen og Rita Ottervik.

Se intervju med Ivar Roger Hansen og Rita Ottervik.

– Det er omfattende skader på alle typer ting, både møbler og instrumenter og ikke minst den vestre delen av bygningen. Det er et omfattende skadebilde, men samtidig er vi veldig lykkelige for at bygget står, selv om det er store skader, sier Ivar Roger Hansen, direktør ved Ringve museum, til NRK.

Han og hans medarbeidere har nå fått tilgang til de delene av museet som tidligere i dag sto i brann, og har reddet ut flere gjenstander. Dessverre var noen av instrumentene for skadde til å reddes.

Det er to instrumenter som er tapt. Vi vil forsøke å få oversikt over vannskader og sånne ting de nærmeste dagene for å se om det er andre instrumenter som er skadet, men vi håper at vi har kommet høvelig bra fra det, sier Hansen.

De to ødelagte instrumentene er et taffelpiano og et flygel, begge fra midten av 1800-tallet. Taffelpianoet var av den typen den verdenskjente pianisten Frédéric Chopin foretrakk.

– Begge instrumentene er av en historisk verdi og har vært i samlinga lenge. Taffelpianoet ble også brukt til å spille på under omvisninger på museet, forteller Hansen.

Åpner om noen dager

Brannen foregikk for det meste inni veggene, og skadene på instrumentene ble gjort av røyk, vann og varme.

– Varmen kan bli ganske intens, har jeg skjønt fra brannvesenets rapport, så det er ikke bra for de instrumentene som sto inntil veggen der inne, sier Hansen.

Han sier museet vil satse på å åpne igjen i løpet av uka.

– Vi har betydelige samlinger og andre tilbud på Ringve, så vi satser på å åpne igjen om noen dager, men dessverre uten hovedbygningen.

Ottervik hyller brannvesenet

Ordfører Rita Ottervik var tidlig på plass på Ringve, og sa hun ble rystet av nyheten om brannen.

– Det var veldig skremmende fra formiddagen av, og vi ser nå at det er store skader. Men det kunne gått mye verre, hadde det ikke vært for fantastisk innsats fra brannvesen, politi og ansatte ved museet, som har berga mye av huset og samlinga, sier Ottervik til NRK mandag kveld.

Hun er glad for at museet nå fortsatt kan være en del av byens kulturtilbud.

– Det er en av de fineste lystgårdene vi har i Trondheim, med en samling av musikkinstrument i internasjonal klasse, som Trondheim er veldig stolt av.