Hopp til innhold

Ny suksess for rom-gartnerne ved NTNU

TRONDHEIM (NRK): Frøene som ble sendt ut verdensrommet har blitt vannet og stelt fra et mørkt kontrollrom på NTNU i Trondheim. Nå har plantene kommet velberget tilbake til jorden.

Planteforskning i verdensrommet styres fra NTNU i Trondheim

HERFRA VANNER HAN PLANTER I VERDENSROMMET: Fra kontrollrommet på NTNU i Trondheim blir frøene vannet. Nå har plantespirene landet på jorda. Senioringeniør Abdul Basit Mohammad viser frem utstyret de bruker.

I kontrollrommet sitter forskerne og styrer robotene som vanner bitte små frø i verdensrommet. Frøene skal gi verdifull kunnskap om hvordan vi skal berge matproduksjonen i fremtiden.

Nå har Senter for tverrfaglig forskning i verdensrommet (CIRiS) ved NTNU akkurat avsluttet prosjektet som blir en ny fjær i hatten til senteret.

Vellykket landing

Abdul Basit Mohammad ved Senter for tverrfaglig romforskning NTNU

Denne kassen er tilsvarende den som er på Den internasjonale romstasjonen og som brukes i planteforsøkene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Onsdag kom nemlig kassen med plantene som romgartnerne har klart å dyrke frem trygt ned på jorden igjen. Plantene landet langt ute i havet utenfor California tirsdag lokal tid.

– Plantene blir nå sendt til forskere i Spania og USA for videre analyser, sier senioringeniør ved CIRiS, Abdul Basit Mohammad, til NRK.

Målet med NTNUs med planteforsøk ute på Den internasjonale romstasjonen, ISS, er å få mest mulig kunnskap om grunnleggende egenskaper hos planter. Kunnskapen kan bli brukt til å bedre matproduksjonen på jorden og andre planeter i fremtiden.

– Forskningen går ut på å se hva som skjer når man fjerner gravitasjonspåvirkningen som alle levende planter og dyr lever med nede på jorden. Når den blir fjernet kan man se en del mekanismer og prosesser inne i plantene som gravitasjonen maskerer, forklarer Mohammad.

Erfaring med vektløse planter

Denne boksen er brukt i norsk eksperiment i verdensrommet

Denne boksen er brukt i et av de norske eksperimentene i verdensrommet.

Foto: Morten Andersen / NRK

Det er historiske grunner til at det ble akkurat NTNU som fikk ansvaret for å være gartnere i verdensrommet.

– Institutt for biologi har gjennom mange tiår hatt et stort og anerkjent miljø som har forsket på hvordan planter oppfører seg i vektløshet. Den europeiske romfartsorganisasjonen mente instituttet ved NTNU var så flinke at vi kunne få hjelpe andre forskere og styre disse maskinene fra Trondheim, sier Abdul Basit Mohammad.