Hopp til innhold

Før solgte han dop, nå skal han selge kaker

Han får oppfølging etter et liv med dop og kriminalitet. Nå får Anders og andre i samme situasjon også drive sin egen kafé.

Anders

SER FRAMOVER. Anders har satt en strek over livet med dop og kriminalitet. Nå ser han framover mot en stabil hverdag.

Foto: Erik Kværner / NRK

Det er en kald og sur høstdag når vi møter Anders. Han er en av de som holder til i Jarlegårdens oppfølgningssenter, et senter for dem som ønsker et liv uten rus eller kriminalitet.

– Jeg er på Jarlegården fordi jeg har hatt et trøblete liv med småkriminalitet, dopsalg og vold. Jeg er her for å ha en plass å gå til, sier han.

Nå får Anders og andre på Jarlegården mulighet til å drive sin egen kafé, noe som kan gi dem en verdifull arbeidserfaring. Målet er å komme seg på fote og på riktig vei, og ikke falle tilbake til verken narkotika eller vold.

Kafé «Hjerteknekten», en mulig karrierevei

Kaféprosjektet er et samarbeid mellom Jarlegården, REKO attføring og NAV Steinkjer. Ideen oppsto for et par år siden på nettopp Jarlegården, hvor en av brukerne under et kortspill kom på navnet «Hjerteknekten». I første omgang er det kun brukerne på senteret som kan arbeide på kafeen.

Tone Flaten, prosjektleder hjerteknekten. rådgiver reko.

Prosjektleder for kafeen Tone Flaten, håper at kafeen kan være en brobygger til det ordinære arbeidslivet.

Foto: Erik Kværner / NRK

– Vi ønsker at dette blir en arena hvor du kan bli testet på å forholde deg til folk, være sosial, motta instruksjoner og lære deg det å være presis, sier prosjektleder for kaféen, Tone Flaten.

Flaten mener også at prosjektet kan bli en ypperlig mulighet til en vei ut til arbeidslivet, fordi deltakerne kan få kompetansebevis etter å ha arbeidet i kafeen.

– Vi ønsker å legge til rette for et videre kompetansleløp innenfor kokk-, servitør- og serviceområder. Målet med denne arbeidspraksisen er at den skal følge deg videre til ordinært arbeidsliv.

Kuttet ut vennene

Anders måtte gi avkall på det livet han hadde levd, og tok dermed kontakt med de rette instansene som kunne hjelpe ham. Lett var det likevel ikke.

– Jeg flytta fra byen, kutta ut vennekretsen og det har absolutt hjulpet, sier han.

Videre forteller han at han ikke lenger har noen form for kontakt med de som en gang var vennene hans.

– Det har jeg satt en strek over. Nå har jeg ingen kontakt med noen. Men det er nødvendig. Jeg må innrømme at jeg følte meg ensom til å begynne med, men med tida så går det bedre.

– Jeg kan arbeide på en ordentlig måte

Anders har blikket festet på gaten, men ser også frem til å kunne bidra på kafeen. Allerede nå har han tenkt ut hva han kan tenke seg å gjøre på «Hjerteknekten».

– I og med at jeg er utdanna kokk, så gjør jeg egentlig det jeg liker best, sier Anders.

Han har jobbet i restaurantbransjen i godt over tolv år, men setter pris på de mulighetene kafé Hjerteknekten kan tilby ham.

– Det blir en annerledes situasjon for meg. Jeg får mer tro på meg selv, og jeg kan arbeide på en ordentlig måte.

Han er også positiv til at denne erfaringen kan brukes for å komme seg inn i arbeidslivet. Med en annerledes setting, hvor det kanskje er lov å gjøre feil.

– Det at det ikke blir det presset eller stresset som i en vanlig restaurant, er bra for meg. Det vil også hjelpe meg med å bygge nettverk, så jeg ser for meg at dette blir bra, forteller han.

En drøm i sikte

– Vi er nå i et forprosjekt, hvor vi utarbeider driftsform, budsjett, kompetanse og samarbeidsavtaler. Alt ligger til rette for at dette blir en kafé som snart er oppe og går, forklarer Tone Flaten.

Det er ventet at kafeen vil være klar i løpet av neste vår, men Anders ser også lenger fram enn det.

– Målet er å få en stabil jobb med stabil inntekt. Jeg vil ha en normal arbeidsdag, ha ting å gjøre og ting å gå til. Jeg vil føle meg som en person i samfunnet, sier Anders.