Hopp til innhold

Ny lyd i Sauerorgelet

I begynnelsen av november er den storstilte restaureringen av Vår Frue kirke i Trondheim ferdig. Også orgelet har fått en en lydmessig ekstrem forvandling til kirkas 800- årsfeiring.

 

Orgelbygger Christian Scheffler i Vår Frue kirke.
Foto: NRK, Elisabeth Aas

På orgelkrakken i Vår Frue kirke sitter Christian Scheffler fra Tyskland, en av vår tids fremste eksperter på denne orgeltypen. Han er i ferd med å føre orgelet tilbake til original lyddrakt.

- Orgelets stemmer er som et orkester bestående av familiemedlemmer. Hver generasjon har fått sin lyd: bestemor, barn og barnebarn spiller sammen, sier Scheffler.

Vakkert orgel

Han demonstrerer, og lyden toner mektig ut i kirkerommet.

Sauerorgelet i Vår Frue kirke

Sauerorgelet i Vår Frue kirke

Foto: NRK, Elisabeth Aas

Sauerorgelet i Vår Frue kirke er vakkert. Det strekker seg høyreist og blåmalt med gulldekor mot det eggeskallhvite taket.

Harald Rise underviser i kirkemusikk ved NTNU og har orgelet som sin arbeidsplass. Han forklarer:

- Orgelet ble installert i 1922 og var i utgangspunktet et romantisk orgel. På 1970-tallet kom ønsket om en lysere klang, og lyden i orgelet ble endret.

Når man nå endrer lydbildet tilbake igjen, får vi en sjelden representant for en orgelstil vi ikke treffer på så ofte. Rise mener orgelet er blitt et instrument som vil bli lagt merke til.

- Vi kan glede oss og være stolte av det vi har fått til. Ikke bare musikalsk, men orgelet er også et flott kulturminne, sier Rise.

Nye piper

Kirka er restaurert fra innerst til ytterst. Orgelet er intet unntak. Inni orgelet står piper i tre og metall pent oppmarsjert ved siden av hverandre.

Christian Scheffler har laget mange nye piper til orgelet på fabrikken

Små og store orgelpiper
Foto: NRK, Elisabeth Aas

hjemme i Tyskland. Nå kommer de på plass, og finstemmingen kan begynne. Hver stemme og hver lyd skal passe til hverandre. Og det er et vanskelig arbeid.

Fra 1. til 11. november er det stor jubileumsfest i Vår Frue kirke, og Scheffler skal selvfølgelig ta på seg finstasen og være tilstede når det nyrestaurerte orgelet skal innvies. Han tar ingen sjanser:

- Orgelet kommer nærmest rett fra sykehuset og må springe hundremeteren. Da må jeg være her for å hjelpe til, for sikkerhets skyld, sier orgeldoktoren.

8. november kan du selv vurdere den nye lyden i orgelet. Da er det konsert med Trondheim Symfoniorkester, Nidarosdomens guttekor og Harald Rise på orgelkrakken.