Hopp til innhold

Ny app for snille mobilfinnere

Arman Vestad fra Trondheim har utviklet en app som skal gjøre det lettere for finnere av telefoner å levere dem tilbake.

PhoneHome - Arman Vestad

– Jeg fikk en idé som jeg hadde stor tro på, men jeg har ingen ambisjoner om å bli millionær, sier Arman Vestad fra Trondheim.

Foto: Privat

Da 40 år gamle Arman Vestad var på reise i fjor høst gikk det et støkk gjennom kroppen. Han trodde han hadde mistet mobiltelefonen sin.

Etter en stund fant han den heldigvis, men den ubehagelige følelsen var nok til at grubleprosessen startet.

– Jeg satt med skrekk og gru og tenkte på hva som hadde skjedd med kontaktene, bildene og notatene mine dersom mobilen ikke hadde kommet til rette. Jeg var også redd for at noen ville finne ting jeg hadde på telefonen som ville føles ubehagelig.

PhoneHome

– Du kan velge mellom ulike farger og hvilken informasjon som skal vises dersom du mister telefonen, sier Vestad.

Foto: Illustrasjon

Fokus på den barmhjertige samaritan

Vestad, som jobber på NAV i Trondheim ville lage en app som kunne gjøre det lettere for den bortkomne telefonen å komme seg hjem igjen.

– Jeg ville gjøre det enklere for finneren å levere tilbake telefonen til den rette eieren. Først sjekket jeg om det fantes noe slikt på markedet. Det fantes mange sporingsapper med fokus på å ringe politi og fange tyven. Mitt fokus var på de barmhjertige samaritanene, og en app som ville gjøre det lettere for hittegodskontorene og levere telefonene til eierne.

Resultatet ble «PhoneHome». En app som viser hvem som eier telefonen, uavhengig av pinkode, sikkerhetskode og internett.

– Jeg har jo funnet mobiler selv, og ikke helt visst hva jeg skulle gjøre med dem. Jeg kunne levert mobilene til politiet, men de har jo begrenset med kapasitet til å spore opp telefoner.

Han tror at folk ønsker å gi telefoner tilbake til eierne.

– Jeg vet at vi mennesker ønsker å gjøre noe godt for andre. Vi vet hvor vondt og ekkelt det er å miste en telefon.

Finnerlønn

Kontaktinformasjon og informasjon om finnerlønn kommer opp på skjermen når finneren slår på telefonen, eller kobler den til en lader dersom den er tom for strøm.

– Man kan legge til en valgt belønningssum, slik at finneren som gjør en innsats for å levere telefonen vet hvor mye han kan få.

Vestad har hatt appen på sin smarttelefon en stund, og har skrevet inn at en finner av hans telefon vil få 750 kroner om den blir returnert.

– Det vil gi mobileierne en ekstra trygghet om den skulle forsvinne.

Politiet: – Noen kan tenke vinning

Vestad har samarbeidet med Samson Afewerki og utviklere i firmaet Oddworks i Trondheim, og utviklingen av selve appen tok tre uker.

– Utviklerne måtte knekke pinkontrollkoden slik at informasjonen kan vises på skjermen uten å måtte taste kode. Ingen har gjort det tidligere.

Han sier at hvis du finner en telefon som er tom for strøm, så kan du lade den og få informasjon om eieren før pinkontroll kreves.

– Det skjer uten å få tilgang til resten av telefonen. Appen lanseres først for Android for å se hvor godt mottatt den blir, deretter for Apple-brukere.

Politiførstebetjent for vinningsteamet ved Sentrum politistasjon i Trondheim, Mona Gikling, har aldri hørt om appen, og sier til NRK at hun er litt skeptisk.

– Det høres både positivt og negativt ut. Det er klart at mange kan tenke vinning når man lett ser hvor mye man kan få i finnerlønn, sier Gikling.

– En klistrelapp er billigere

Professor ved Institutt for datateknikk og informasjonsvitenskap ved NTNU, Alf Inge Wang, tok en titt på den nye appen.

– Det ser ikke ut til at det kan være snakk om noe sikkerhetsproblematikk. Den erstatter kun «lockscreen» med informasjon som kan være nyttig for å få tilbake telefonen.

Wang tror likevel at det kan være utfordrende å få lansert den for Apple.

– Jeg er usikker på om Apple tillater den. Det forutsetter at de tillater overstyring av låseskjermen. Uansett er det jo billigere å sette på en klistrelapp med kontaktinformasjon bak på telefonen, sier Wang.

Fri for reklame

Målgruppa er foreldre som har barn med mobil og som ikke ønsker at barna skal bli utsatt for reklame.

– Foreldre kan laste ned applikasjonen til sine barn og føle seg tryggere på at finnerne kan ta kontakt med foreldrene hvis barna mister telefonen, sier Vestad.

Han er i dialog med ulike forsikringsselskap som vurderer å anbefale applikasjonen til sine kunder i sommer- og feriemånedene.

– Jeg var også i kontakt med hittegodskontoret ved Oslo Lufthavn, Gardermoen, som opplyste om at de i 2012 hadde over 3000 gjenglemte telefoner og nettbrett, sier Vestad.

– Ingen ambisjoner om å bli millionær

Den nye appen kan kjøpes for seks kroner i en kort periode. Deretter koster den 19 kroner. Fem prosent av inntektene går til Redd Barna.

Vestad sier han har brukt en god del av sparepengene sine på utviklingen.

– Jeg har ingen ambisjoner om å bli millionær, men jeg vil jo gjerne få tilbake det jeg har lagt ut, og litt fortjeneste så jeg kan utvikle appen. Jeg hadde ingen kunnskap til å begynne med, bare en idé jeg hadde stor tro på.