Hopp til innhold

NTNU-rektor forventer kvalitetspenger

NTNU-rektor Gunnar Bovim forventer mer penger for å heve kvaliteten på norske universiteter i neste års statsbudsjett

Gunnar Bovim

NTNU-rektor Gunnar Bovim mener regjeringen har noe å bevise når de skal bevilge penger til universitetene i neste års statsbudsjett. – Regjeringen sier den har som mål å bygge kunnskapsnasjonen, sier Bovim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Torbjørn Røe Isaksen

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen skal tale skole- og utdanningsintitusjonenes sak på budsjettkonferansen. Han besøkte NTNU i mars.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mens statsrådene fortsetter sin dragkamp om milliardene under budsjettkonferansen på Hurdalssjøen hotell i Hurdal, følger rektor for Norges tekniske- og naturvitenskapelige universitet (NTNU) nøye med.

Hittil i år har fem statsråder, 17 stortingsrepresentanter, én statssekretær, én sentralbanksjef og NHO-lederen besøkt universitetet. De neste to månedene har enda fem statsråder meldt sin ankomst. Regjeringens store interesse for trondheimsuniversitetet har sådd forventninger om mer penger hos rektoren.

– Det er ikke overraskende at det er stor politisk interesse for NTNU. Vi er en spennende institusjon som driver med høy kvalitet på både forskning og utdanning. Sånn sett er vi politisk interessante, ikke minst for en regjering som sier den har som mål å bygge kunnskapsnasjonen, sier Gunnar Bovim til NRK.

– Må satse på lærerne

Gløshaugen

NTNU sitt hovedbygg på Gløshaugen

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Rektoren mener de norske universitetene har noe å gå på når det gjelder kvalitet og håper på mer penger etter årets budsjettkonferanse, spesielt til styrking av lærerfagene.

– Når det gjelder våre forventninger rundt budsjettet, så blir det at regjeringen følger opp det den har sagt om å bygge Norge som et kompetanseland. Til det trenger vi for eksempel gode lærere. Vi tror det er fornuftig å utvide kapasiteten på det, sier Bovim.

Gunnar Bovim flyttet inn på rektorkontoret i hovedbygningen på Gløshaugen i fjor sommer, og innrømmer at han tidligere ikke var klar over en store faglige bredden ved universitetet.

– Før var jeg ikke klar over hvor stort omfang læreutdanningen ved NTNU har. Vi legger premissene for fremtidige skoleelever i videregående skoler og lærerutdanningen. Jeg er særlig opptatt av at vi får fornuftige muligheter til å utvide det som kan forbedre kvaliteten vår. Der har universitetene noe å hente, sier NTNU-rektoren.

Bygg og infrastruktur

Rektoren håper også at regjeringen finner penger til oppgradering av bygg og infrastruktur når millionene skal utporsjoneres.

– Særlig for et universitet med vår profil, er infrastruktur veldig viktig. Vi må ha gode forsknings- og utdanningsfasiliteter. Det er helt avgjørende, understreker Bovim.

– Vi peker oss ut fordi vi har et særlig ansvar for teknologiutdanningene og teknologiforskning. Over 90 prosent av de doktorgradene som avlegges i teknologifagene, blir avlagt ved NTNU, forklarer rektoren.

Samling av NTNU

Den forrige regjeringen åpnet i fjor for at NTNU kan selge Dragvoll og tomtearealene rundt hvis de går inn for en én-campusløsning. Diskusjonen rundt et samlet universitet på Gløshaugen foregår fremdeles.

– Det som er viktig nå, er at vi får en god diskusjon internt og en god politisk prosess. For utbygging av NTNU er en nasjonal politisk prosess og det skal vi ha respekt for, sier Bovim.

Statsminister Erna Solberg og finansminister Siv Jensen på regjeringens budsjettkonferanse

Regjeringens statsråder skal legge frem argumenter for hvorfor akkurat deres departement bør bli budsjettvinner til neste år.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix