Hopp til innhold

Nå skal omstridt orgel restaureres

Det unike Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen har stått mer eller mindre ufullendt i 50 år. Nå skal det bli som det var tenkt i 1930.

Steinmeyerorgelet i Nidarosdomen restaureres.

12 orgeleksperter er i gang for å demontere og restaurere nærmere 10.00 orgelpiper.

Det har vært og er en omstridt sak. Hvordan skulle orgelet fra 30 tallet tas vare på? Hvor skal det plasseres? Hvem skal betale de omtrent 50 millionene restaureringa kommer til å koste? Og det har vært strid i retten i sakens anledning.

For organistene har det vært et problem musikkfaglig. De har brukt mye tid og energi på å dekke over og unngå lydene som egentlig ikke skal være der. Uberegnelig støy for organistene og tilhørere, fra konge til gutten i gata.

En meget fornøyd Per Fridtjof Bonsaksen

En meget fornøyd Per Fridtjof Bonsaksen

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Stor jubel

– Fabelaktig. Det har vært så mye opp og ned i dette å vite hvordan det går videre i prosjektet. Det er en befrielse å vite at det nå er i gang, sier en storfornøyd orgelprosjektleder, Per Fridtjof Bonsaksen.

Han er i fyr og flamme ved tanken på at de med et restaurert orgel kan klare å spille orgelverk som de til nå har måttet holde seg unna. Verker han åpenbart ser på som perler og som det skal et gedigent orgel til for å spille riktig.

Claude Lardon, orgelbau Kuhn

Claude Lardon i orgelbau Kuhn sier dette kommer til å bli et flott orgel.

Foto: Anne Hedi Røstad / NRK

– Jeg er overbevist om at vi kan spille andre orgelverk. Verk som orgelet er beregnet på. Vi får det tilbake slik det var tenkt på 30-tallet. Dette vil bety mye ikke bare for folk her, men for landet vårt også, sier Bonsaksen og ser for seg et orgelsentrum i Nidarosdomen.

– Det er et orgel som mange mener er for stort for kirkerommet, men likevel er det et orgel som tilhører kirkerommet, sier kirkeverge Kjell Inge Nordgård.

Deler til Steymeyerorgelet

Tusenvis av deler skal sjekkes og repareres.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Unikt orgel

Orgelet er fra 1930 og det er ikke mange flere av dem i den størrelsen, årgangen og typen igjen i Europa i såpass stand. Det er stort og det har uendelig med stemmer, egentlig, når de virker som de skal. Det gjør orgelet unikt.

Restaureringsarbeidet har vært planlagt i årevis og spesialistene har vært i byen i flere dager Torsdag var det ennå uklart om de kunne starte fordi klager hos Riksantikvaren ikke var behandlet, men i dag, fredag 21. september 2012, startet de 12 spesialistene fra Orgelbau Kuhn i Sveits med å plukke det ned.

Orgelpiper Nidarosdomen

Nå pakkes de ned, en for en. I alt nesten 10.000 orgelpiper.

Foto: Anne Heidi Røstad / NRK

Omfattende arbeid

– Dette er en udelt glede. Dette har jeg sett fram til, sier Bonsaksen.

Oppimot 10.000 piper skal tas ned og pakkes. Spesialistene skal finne ut hvilke deler som skal til Sveits og hvilke som skal oppbevares i Norge.

Målet er at orgelet skal stå ferdig til 17. mai 2014, på 200 års jubileet for Eidsvoll 1814.

Steinmeyer Nidarosdomen

Slik blir det seende ut.

Foto: Grete Thobroe