Hopp til innhold

Nå skal denne fraktes fra USA til Orkdal

En dugnadsgjeng på 13 personer reiser i dag fra Orkdal i Sør-Trøndelag til Wisconsin i USA for å hente hjem ei 122 år gammel stavkirke.

Thamspaviljongen

Thamspaviljongen ble bygget i Orkanger for 122 år siden og står nå i Wisconsin i USA.

Foto: Olav Sigurd Kvaale

– Dette er et klenodium for Orkdal som kan være med å illustrere den tidlige industrihistorien i kommunen, sier en av dem som reiser til USA, Arne Asphjell til NRK.

Ble satt opp over hele verden

For 122 år siden ble en kopi av ei norsk stavkirke bygd ved Strandheim Brug i Orkdal.

– De ble spesialister på å lage ferdigproduserte hus som de satte opp over hele verden, sier Asphjell.

Det var Peder O. Kvaale fra kommunen som dekorerte den unike Thamspaviljonen som etter hvert ble sendt til verdensutstillingen i Chicago.

Kvaale er bestefaren til Olav Sigurd Kvaale og Sigrid Stenset fra kommunen og det var da de fikk se arbeidene hans at de fikk lyst til å hente stavkirka tilbake.

(Artikkelen fortsetter under):

dør thamspavilgonen

Det var Peder O. Kvaale fra kommunen som dekorerte den unike Thamspaviljongen i kirka.

Foto: Olav Sigurd Kvaale

Koster fem millioner kroner

Per i dag står stavkirka på et sted kalt «Little Norway» i Wisconsin, hvor amerikanere kan lære om norsk historie. «Little Norway» er imidlertid blitt nedlagt og det var da at gjengen så muligheten til å bringe bygget tilbake til Orkdal.

Prosjektet ble lagt frem i kommunestyret hvor 22 personer stemte for og tolv stemte mot. Dermed fikk entusiastene lov til å dra nedover å hente den historiske kirka. Prislapp? Fem millioner kroner.

– Orkdal kommune har bevilget to millioner kroner også er vi i ferd med å samle inn mer, sier Asphjell.

(Artikkelen fortsetter under):

little norway

Per i dag står stavkirken på et sted kalt «Little Norway» i Wisconsin. Et sted hvor amerikanere kunne komme for å lære om norsk historie og tradisjoner.

Foto: Olav Sigurd Kvaale

– Lego-kirke

Dette er fjerde gang at kirka blir tatt fra hverandre og satt opp igjen, og Asphjell forklarer at det ikke er en spesielt vanskelig oppgave.

– Det er som ei lego-kirke, så vi skal fint greie å plukke den fra hverandre. Tilstanden på kirka er også forbausende bra, vi var der i april for å inspisere og planlegge, og konklusjonen er at den absolutt er verdt å bringe hjem, sier Asphjell.

Etter at kirka er plukket fra hverandre skal den pakkes i container, fraktes over «dammen» og deretter settes opp i Orkdal.

– Vi regner med at vi skal klare å få den til Norge innen tre uker, og hvis alt går etter planen skal vi ha satt den opp innen juni 2016 når det er Orkangerdager i kommunen. Vi har det ikke helt klart hvor den skal stå, men det skal kommunestyret bestemme innen utgangen av oktober, sier Asphjell.