Det er det økte fokuset på matsvinn som har inspirert noen av Bunnpris-kjedens kjøpmenn til å satse på et litt annerledes konsept.
For to dager siden startet åtte butikker i Trondheim å selge det de kaller snål frukt og grønt til kundene.
Dette er frukt og grønnsaker som leverandørene egentlig ikke får solgt videre, fordi varene enten har feil størrelse, har utvekster eller andre synlige skavanker.
Fikk en tankevekker
Rune Langlie er kjøpmann på Bunnpris Tonstad i Trondheim og en av ildsjelene som er med på prosjektet.
Han forteller at han leste om en bonde på Oppdal som i fjor måtte pløye ned et stort parti poteter som var for små til å bli tatt inn i butikk.
– På det tidspunktet hadde vi ikke systemer til å ta det inn, men det ga oss en tankevekker, sier Langlie.
Kaster flere hundre tonn med mat
Ifølge ei undersøkelse, gjennomført av blant andre Østfoldsforskning i fjor, så kaster hver og en nordmann omtrent 45 kilo med mat i søpla årlig. Dette tilsvarer omtrent 300.000 tonn mat i året totalt sett i Norge.
Langlie sier han er overrasket over resultatet etter kun to dager med salg av de «snåle» varene.
– Vi har ennå ikke startet med annonsene for prosjektet, men folk kjøper likevel. Dette er jo varer som mest sannsynlig ikke ville ha nådd markedet om vi ikke hadde kjøpt dem. Vi får dem til en redusert pris, og det gjør også kundene, sier han til NRK.
Kunder NRK snakker med på butikken synes tiltaket er bra. De mener smaken, og ikke utseende, er det viktigste.
I fjor var også dette konseptet en hit i Frankrike.
– En gladnyhet
Leder i organisasjonen Framtiden i våre hender, Arild Hermstad, sier dette er en gladnyhet.
– Vi kaster jo alt for mye mat, og spesielt mye frukt og grønnsaker, så dette er veldig bra. Dette er et eksempel som flere butikker bør følge, sier han til NRK.no.
- Les: Vi kaster mindre mat