Hopp til innhold

Var Sherlock Holmes trønder?

Krimeksperten og Sherlock Holmes-kjenneren Nils Nordberg mener det er fullt mulig at den oppdiktede detektiven kan ha hatt norske aner.

Montasje Tower Bridge/Nordberg

Norges fremste Sherlock Holmes-ekspert, Nils Nordberg, mener at mesterdetektiven må ha hatt mistenkelig god kjennskap til norsk språk og kultur, og utelukker ikke at han rett og slett hadde norske aner.

Foto: Fotomontasje / REUTERS/NRK

Sherlock Holmes

Sherlock Holmes forbløffer og fascinerer fortsatt, over hundre år etter at figuren ble funnet opp.

Foto: AP Photo/Keystone Photopress, Alessandro Della Bella / Scanpix/AP

Holmes blir tilsynelatende drept av erkefienden, professor Moriarty, og blir borte i tre år. Han lever, selvfølgelig, og det viser seg at han har reist rundt i verden som «den norske oppdagelsesreisende Sigerson».

– Dette er ikke noe norsk navn, men det er jo mulig at doktor Watson har hørt litt feil, og at han egentlig kalte seg Sigurdsen, sier Nordberg.

Han mener at det er vanskelig å gi seg ut for å være norsk uten å være det. Dermed kan mye tyde på at selveste Sherlock faktisk var av norsk avstamming.

– Selv i de fjerneste himmelstrøk risikerer man å gå seg på en nordmann, svenske eller danske. Så hvis man skal gi seg ut for å være norsk, da må man kunne det norske språket, og også ha referanser til det norske samfunnet for å kunne gjennomføre rollen, mener han.

– Spørsmålet er om ikke Sherlock Holmes har norske aner, og har tilbrakt tid her i landet, for eksempel i ungdommen. Da kan han ha lært seg språket, og også å klatre i fjell, noe han må ha kunnet for å komme seg vekk fra Moriarty, sier Nils Nordberg.

Verdaling ble ekspert på Sherlock

Nils Nordberg

Nils Nordberg er tidligere instruktør i NRK Radioteateret og ekspert på kriminallitteratur.

Foto: Thomas Hellum/NRK

NRK-veteranen Nils Nordberg er opprinnelig fra Verdal, og det var her interessen hans for den britiske mesterdetektiven oppsto for bortimot 60 år siden.

– Bortsett fra fem-forestillinga på Verdal kino, var det lesing som var tidtrøyte for oss. Jeg syntes det var spennende med detektiver, men Sherlock Holmes-historiene var ikke så lette å få tak i, fordi det var dårlig med norske oversettelser.

Den første historien han leste, var ikke en original Conan Doyle, men en som var skrevet av en av sønnene hans.

– Da jeg var tolv år, fikk jeg fatt i en norsk oversettelse av Hunden fra Baskerville, og det gjorde i grunnen utslaget, sier Nils Nordberg.

På framhaldsskolen lærte han seg engelsk, og da tok det ikke lang tid før han pløyde seg gjennom historiene på originalspråket. Etter hvert ble han ekspert på fortellingene om mesterdetektiven.

Midt på 60-tallet meldte han seg på i NRKs programserie «Kvitt eller dobbelt» med tema Sherlock Holmes, og vant i to runder – til og med den nordiske konkurransen.

Nordberg har oversatt bøkene om Holmes til norsk, og er også en etterspurt foredragsholder i diverse Sherlock-foreninger verden rundt.

God venn med «nye» Sherlock

Sherlock Holmes

Martin Freeman og Benedict Cumberbatch spiller John Watson og Sherlock Holmes i BBCs moderne versjon.

Foto: BBC

Interessen rundt Sherlock Holmes lever i aller høyeste grad. Nå nylig har et nytt publikum fått øynene opp for den litterære helten, både på grunn av de to relativt ferske filmene regissert av Guy Ritchie og de to moderne Sherlock-tv-seriene «Sherlock» og «Elementary».

– Sherlock Holmes inviterer til å finne ut ting som ikke står i historiene, og folk har stor glede av å forske i dette universet, og prøve å få nye elementer ut av det, forteller Nordberg.

Sesong tre av den moderne, britiske serien om Sherlock Holmes har nettopp gått på NRK.

Nils Nordberg ble umiddelbart veldig god venn med nåtidas Sherlock, selv om hans spesialitet er Sherlock-varianten som levde og virket på slutten av 1800-tallet.

– Serien med Benedict Cumberbatch som Sherlock er laga med så god kjennskap til originalhistoriene og originalfigurene og med så mye kjærlighet at det fungerer svært godt, sier Nordberg.

– Serieskaperne har gjort en god jobb med å flytte hele figuren over i vår tid, uten at hovedpersonen mister integriteten sin. Jeg tenkte «dette er bra» helt fra starten, og trengte ikke noe tid til å venne meg til tanken på Sherlock i 2014, sier Nordberg.

Hedret av amerikansk Sherlock-forening

Arthur Conan Doyle - skaperen av Sherlock Holmes - 1922.

Sir Arthur Conan Doyle skapte en helt spesiell etterforsker, den vitenskapelige Holmes.

Foto: AP Photo / Scanpix/AP

Mannen som skapte Sherlock Holmes, var skotten Arthur Conan Doyle. Han døde i 1930, og foreninger for Holmes-fansen ble starta allerede på 30-tallet.

Nils Nordberg har holdt foredrag i flere slike foreninger, nå sist i Danmark.

– Jeg har også vært i ei stor Sherlock-forening i New York, kalt The Baker Street Irregulars. Der blir man oppkalt etter en figur i Sherlock-universet, og får en tittel, sier Nordberg.

I denne foreningen skjedde det noe som røper hvor anerkjent han er som Holmes-ekspert, også på verdensbasis.


– Jeg fikk tittelen «A Norwegian named Sigerson», som er aliaset til selveste Sherlock. Det er sannsynligvis den fineste tittel man kan få; ingen får nemlig kalle seg Sherlock Holmes eller doktor Watson, ler Nordberg.