Hopp til innhold

Mener taretråling ødelegger fisket

Fiskere og oppkjøpere i Osen og Roan mener kontrollen med taretrålerne er for dårlig. Nå etterlyser de handling fra fiskeridirektoratet.

torsk

Fiskere og oppkjøpere mener taretråling ødelegger grunnlaget for oppvekst av flere fisketyper i sjøen utenfor Osen og Roan på Fosen.

Foto: Joachim S. Müller / Flickr.com

– I løpet av de to siste årene har sett at fiskeartene som lever i tareskogen her ute nærmest har forsvunnet. Dette gjelder først og fremst lyr, men også torsk og sei, forteller Jon Forford i Krifi Fisk i Roan.

Mener trålerne ikke følger reglene

I den samme perioden har det foregått taretråling i sjøen utenfor Osen og Roan. Dette er ei prøvdeordning som har vært underlagt strenge regler, men mange mener reglene ikke blir overholdt.

– Vi har grunn til å tro at regelverket som er satt for denne virksomheten, ikke er godt nok. Dette er frustrerende for både fiskere og oppkjøpere, forteller Forford.

Fisker Steinar Eian har selv observert taretrålere i områder hvor de ikke skulle ha vært. Han er overbevist om at digital sporing er løsningen.

– I det feltet hvor jeg så de tre trålerne, var det også drift i fjor. Hvis direktoratet pålegger dem sporing, tar de ikke sjansen på å dra ut på de feltene der de ikke har lov til å tråle, sier Eian.

Fisker i Roan, Steiar Eian

Steinar Eian mener taretrålerne ødelleger for ham og andre fiskere

Foto: Ståle Yttrehus / NRK

Etterlyser tiltak

Både Forford og Eian mener at trålere, i likhet med fiskebåter, må påsettes sporingsutstyr, slik at de kan oppspores digitalt til enhver tid.

– Hvis direktoratet vil, kan de enkelt holde oppsikten med trålerne. Med sporing er det enkelt for fiskerne å varsle direktoratet dersom de oppdager en tråler som ligger i feil sektor, sier Forford.

De to frykter nå at opprettelsen av den nye næringa vil ta knekken på fisket i området.

– Når den viktigste fisken forsvinner, forsvinner også grunnlaget for å drive fiske. Det sier seg sjøl, sier Forford.

– Må vurdere bedre kontroll

Fiskeridirektoratet i Trondheim er kontrollinstans for trålervirksomheten.

Einar Johansen er avdelingsdirektør i seksjon for fiskeriforvaltning i fiskeri- og kystdepartementet. Han sier han ikke har hørt om dette problemet før, men at bedre kontroll må vurderes dersom dette er tilfellet.

– Taretråling har så langt vært en relativt begrensa aktivitet, og vi har ikke valgt å stille krav om sporing hittil. Dersom det viser seg at reglene ikke følges, må vi imidlertid vurdere sporing og posisjonsrapportering, sier Johansen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.